Glas Javnosti

Crna Gora proglasila kraj epidemije

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) proglasilo je kraj epidemije Kovid19 u Crnoj Gori.

"Ovo je rezultat višemjesečnih napora svih u sistemu i naših građana. Hvala na povjerenju! Neke mjere će biti ukinute, ali kako pandemija još traje, ostaju na snazi mjere protiv importacije virusa", saopšteno je na Tviter nalogu Vlade.

Crna Gora 28 dana zvanično nema registrovanih slučajeva obolelih od koronavirusa.

Institut za javno zdravlje saopštio je da je analizirano 86 uzorka na koronavirus.

"Broj aktivnih slučajeva ostaje nula", navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori je od početka epidemije registrovano zvanično 324 slučaja zaraženih koronavirusom, oporavljeno je 315 osoba, dok je devet njih preminulo.

Epidemija koronavirusa u Crnoj Gori formalno je proglašena 26. marta.

Crna Gora je prošla dva inkubaciona perioda od 28 dana bez novih slučajeva koronavirusa.

"Stiču se epidemiološkli uslovi da IJZ razmišlja o odjavi epidemije. Ona je zakonski definisana procedura koja kaže da se epidemija može završiti onda kada prođe dupli inkubacioni period. Period nije definisan zakonom, on je više definisan nekim epidemiološkim pravilima. Dve inkubacije bez novih slučajeva, i zaista su se stekli uslovi da se epidemija ođavi", rekao je Begić u Jutarnjem programu RTCG.

Pravno formalno, kako je pojasnio, ovo na terenu ne menja mnogo, jer rizik od obolevanja i dalje ostaje prisutan.

"Odjava epidemije maltene ne znači ništa. Prvi talas je formalno završen, ali mere i naredbe Ministarstva i preporuka IJZ i dalje ostaju na snazi. To su fizička distanca, pranje ruku i upotreba maski. U svim zemljama EU nošenje maski je obavezno kao i kod nas, dakle u zatvorenim, javnim prostorima gde ne može da se održava fizička distanca od dva metra. Da li će to ostati tako, zavisi od daljeg kretanja obolevanja", rekao je Begić.

On je podsetio da u Crnoj Gori ni juče nije bilo novootkrivenih slučajeva infekcije, te da su prošla dva inkubaciona perioda od 28 dana tokom kojih nije bilo novih slučajeva.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR