Glas Javnosti

ЦРНА ЦРНА ГОРО: Сваки трећи црногорски радник запослен на одређено

Crna Gora
Autor: Глас јавности / Курир.рс / од 30.05.2018.

Црна Гора је рекордер у Европи по броју запослених на одређено време, показују подаци Еуростата.

У извештају те институције, која се бави статистиком на нивоу Европске уније (ЕУ) и земаља кандидата за чланство, наводи се да је уговор на одређено време у нашој држави на крају 2017. имало 30,5 одсто запослених у држави.

То је иначе дупло више од европског просека који износи 14,3 одсто. Према подацима Завода за статистику Црне Горе, на крају протекле године у нашој држави је радило 182.368 грађана, што значи да су 55.622 радника ангажована на одређено време.

У ЕУ на одређено ради 27 милиона запослених старости од 15 до 64 године. У протеклој години у ЕУ више је жена било ангажовано на одређено време и то 14,8 одсто, а мушкараца 13,8 процената. У Црној Гори на одређено ради више мушкараца.

Највећи удео запослених са привременим уговором на нивоу ЕУ је у Шпанији и Пољској, а најнижи у Румунији и Литванији. Тако у Шпанији и Пољској на одређено ради сваки четврти радник, а један од пет у Португалу, Холандији и Хрватској.

Мање од два одсто запослених са уговорима на одређено време је у Румунији (1,2 одсто) и Литванији (1,7). Такође, низак проценат је и у Летонији (3,0), Естонији (3,1), Бугарској (4,4), Малти и Великој Британији (5,6). 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR