Glas Javnosti

А ОД МИЛА - КАПА: Црна Гора подељена око поклона који је председник Ђукановић уручио римокатоличком поглавару

Crna Gora
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

Нема оцила, нема грба државе, али има иницијала Х. М. Б. Фрањиног световног имена.

ХОЋЕ ли римокатолички поглавар папа Фрања икада ставити на главу црногорску капу коју му је пре неколико дана приликом посете Ватикану уручио црногорски председник Мило Ђукановић, не зна се, али је овај гест изавао још једну у низу подела грађана државе подно Ловћена.

 
Јер, на поклоњеној капи скинут је грб државе, а на месту где су до обнове државности 2006. године била оцила, извезени су иницијали Х. М. Б., што је папино световно име - Хорхе Марио Бергољо.

Капа, као део народне ношње, један је од најупечатљивијих орнамената, а у свести црногорског народа сврстава се у ред симбола попут заставе, па је и гест председника различито дочекан. У Управи за заштиту културних добара Црне Горе, сматрају да у поклон-капи за папу, нема ничега понижавајућег.

- Постављањем иницијала папиног световног имена, цела прича је завршена - кажу, за "Новости", у овој управи. - На темену мушке капе, кроз историју се јављао велики број мотива. У време Петра Првог Петровића Његоша, перјаници су на капама носили почетна слова нахије којој су припадали. За време Данила Првог, на капама су ношени његови иницијали. Током протока времена, мењали су се и владари, па самим тим и мотиви на капама. Тако су, на пример, у доба краља Николе ношени његови иницијали исписани ћирилицом - НI и НIЖ (Никола Први живео!).

енатори, перјаници и капетани такође су носили капе са различитим грбовима. И црногорски грађани муслиманске вероисповести израђивали су капе зелене боје на којима је био извезен грб Црне Горе.

Међутим, тако не мисле сви. Бивши министар културе Будимир Дубак, сматра да се ради "о скандалу великих размера".

Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR