Glas Javnosti

Vlada ograničila trgovačke marže

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Trgovačka zarada ne sme da prelazi nivo koji je imala 5. marta 2020.

Vlada Republike Srpske neće dopustiti da cene proizvoda divljaju na tržištu i da trgovci mogu da povećavaju cene koliko god hoće. Na snagu je stupila Uredba o propisivanju mere neposredne kontrole cena, kao privremena mera radi sprečavanja poremećaja na tržištu, nastalih usled širenja virusa, istakla je ministarka trgovine i turizma RS Suzana Gašić.

Kako je rekla, Uredbom je propisano ograničavanje marži svih učesnika u lancu snabdevanja robom ili proizvodima tako da ne prelaze nivo marži te robe ili tih proizvoda koja je evidentirana na dan 5. marta 2020. godine.

- Razlog je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca, sa ciljem zaštite ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdevenosti tržišta - istakla je ona. - Reč je o uredbi koja menja prethodnu, donetu 18. marta, a kojom su bile ograničene cene proizvoda i robe na tržištu. Svi trgovci koji prekrše ovu uredbu biće novčano kažnjeni od 5.000 KM do 10.000 KM.

Primenu Uredbe kontrolisaće Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave.

VANREDNO STANjE

Odluka o proglašenju vanrednog stanja u RS danas stupa na snagu jer Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS neće pokretati zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, a veto je bio najavljen nakon što je pre par dana donesena odluka o vanrednom stanju.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR