Glas Javnosti

Fontana u BiH odmah dobila neformalni nadimak: "Tri predsednika pišaju po BiH"

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas Javnosti

Glavna vest u Bosni i Hercegovini bila je postavljanje neobične fontane, kojoj je odmah nadenuto neslužbeno ime - "Tri predsednika pišaju po BiH". Nedavno izgrađena fontana "Sloga" u Etno selu Čardaci u Vitezu očiti je proizvod revolta njenih autora, Kristine i Rajka Livančića, prema stanju u Bosni i Hercegovini.

Bazen fontane u obliku je BiH, a sa strana stoje tri tamne muške figure koje uriniraju u bazen, a koje su mnoge podsetile na tročlano BiH predsedništvo.

Ideja je sazrevala godinu dana do realizacije, koja se dogodila tokom karantinskih mera zbog koronavirusa kada su autori konačno dobili vremena da ostvare svoj plan. Kristina Livančić za taj je medij objasnila kako simbolika „savršeno odgovora stanju stvari u Bosni i Hercegovini“.

Inače, fontana je inspirirana radom "Čůrající postavy" koji je prije 16 godina postavljen u Pragu, odmah pored jedne od najvećih praških znamenitosti, Muzeja Franza Kafke. 

Reakcije na fontanu u Vitezu, odnosno skulpturu, ako hoćete, vrlo su podeljene. Mnogi aplaudiraju i ideji i realizaciji. Među njima je i novinar Dragan Bursać kojeg citira sarajevsko Oslobođenje: „Ovo je najbolji i najtačniji opis naše države. Ovaj spomenik bi trebao imati svaki grad u BiH, da se podsetimo gde živimo“. No, neki baš i nisu oduševljeni te u simbolici ove fontane vide uvredu za državu u kojoj žive. Nekolicina takvih je s negativnim komentarima reagovala na Facebook stranici Etno sela Čardaci. Neki prete tužbama i advokatima.

Pitaju se i zašto ne urinariju po Hrvatskoj i Srbiji?

-Fontana je zamišljena kao slikovit prikaz bosanskohercegovačkih (ne)prilika, ali i kao prikaz emocija svih nas koji se svakodnevno susrećemo s velikim količinama negativnih vesti, afera i pesimizma. Premda neke asocira na stanje u kojem se zemlja trenutno nalazi, cilj joj je podsetiti nas i na duh, humor i inat ljudi koji ovde žive- poručili su iz Etna sela Čardaci, napominjući kako je svatko pozvan na svoj način iščitavati značenje skulpture.

Vlasnik Čardaka, Mirko Šakić, i sam je učitao jedno značenje skulpture, pa rekao: „Hoće li neko tvrditi da su to predsednici ili tri konstitutivna naroda koji imaju čudnu ljubav spram zemlje u kojoj živimo svako neka odluči“.

Izvor: Lupi ga

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR