Glas Javnosti

BiH traži moratorijum na ino dugove?

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas Javnosti

Predsedništvo BiH predložilo je Savetu ministara BiH da sa međunarodnim institucijama započne razgovore o mogućem moratorijumu ili odlaganju obaveza kredita za ovu godinu, pišu Nezavisne novine.

Prema proceni Ministarstva finansija i trezora BiH, od 1. aprila do 31. decembra BiH bi na servisiranje novog duga trebalo da isplati još 501 miliona konveritibilnih maraca  (KM), dok bi po osnovu starog duga koji je nastao prije 1992. godine trebalo da isplati 125 miliona KM.
Ukoliko bi uspeli ispregovarati i dogovoriti moratorijum na otplatu međunarodnih kredita za ovu godinu, u BIH bi ostalo oko 665 miliona KM.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, od ovog iznosa u Federaciji BiH bi ostalo 446 miliona KM, a Republici Srpskoj 207 miliona  KM, s obzirom na to da je ove godine ukupno iz BiH planirano da se plati oko 807 miliona KM, od čega FBiH 536 miliona KM, a Republika Srpska 252 miliona KM, a ostalo institucije BiH i Brčko distrikt.

Do 1. aprila Federacija BiH isplatila je oko 91 milion KM, a Republika Srpska 44 miliona KM. .

BiH kao nosilac obaveza (sredstva uglavnom alocirana na entitete) do kraja godine najviše novca trebalo bi da vrati Svetskoj banci, i to malo više od 150 miliona KM, zatim Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) 109 miliona KM, Evropskoj investicionoj banci (EIB) 82 miliona KM, dok bi Nemačkoj razvojnoj banci (KFW) do kraja godine trebalo da isplati malo više od 40 mil KM.

Na spisku institucija kojima bi BiH do kraja godine po osnovu kredita trebalo da isplati milionske obaveze nalaze se i Evropska komisija, vlade Španije, Japana i Belgije, zatim Kuvajtski fond, Saudijski fond te pojedine evropske banke koje posluju i u BiH.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR