Studenti se u petak vraćaju na fakultete!

studenti pix

Izvor: Pixabay

Sve državne i privatne visokoškolske ustanove u Srbiji počinju da rade u petak, uz primenu svih preporučenih mera zdravstvene zaštite od zaraze virusom korona. Pod istim uslovima počinju da rade i studentski domovi.

- Visokoškolskim ustanovama preporučeno je da predavanja koja su studenti slušali onlajn tako budu i završena, a praktične vežbe koje moraju da se rade "uživo" fakulteti treba sami da organizuju, ali tako da ničije zdravlje ne bude ugroženo. Na isti način treba da bude organizovan i aprilski rok - kaže za "Novosti" prof. dr Ana Langović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Na ispite i vežbe treba da dođu i studenti iz Republike Srpske i Crne Gore, koji u Srbiju mogu da uđu samo ako imaju negativan test na virus korona. Međutim, to je izazvalo veliku pažnju jer se testovi plaćaju, a u Republici Srpskoj cena je 100 evra. Ana Langović kaže da je to rešeno u korist studenata.

- Naše Ministarstvo prosvete se sa ministarstvima iz RS i Crne Gore dogovorilo da testovi budu besplatni - kaže Langović - Studenti iz regiona dobiće od svojih fakulteta potvrdu da imaju ispite ili predmete i vežbe koje ne mogu onlajn da se urade, i sa njom će se javiti se u nadležnu instituciju u svojoj državi i besplatno uraditi test na kovid 19, sa kojim mogu da uđu u Srbiju. Najpre će dolaziti oni koji imaju obaveze u maju, pa oni koji ih imaju u junu. Osim Crnoj Gori i RS, poslali smo dopis i Hrvatskoj kako bi i akademci koji dolaze iz te zemlje imali iste pogodnosti.

Ana Langović ističe da je saradnja ministarstva sa visokoškolskim ustanovama u vreme vanrednog stanja bila veoma dobra, a veliku odgovornost i zrelost pokazali su i studenti.

Sagovornica naglašava da će Vlada Srbije na sednici ove nedelje usvojiti budžetske kvote za akademce koji će studirati o trošku države. Ministarstvo je prikupilo predloge fakulteta koje je usvojio Nacionalni savet za visoko obrazovanje, ostalo je još da ih usvoji Vlada Srbije. Za fakultete u Vojvodini kvote usvaja Pokrajinska vlada, pišu Novosti.

- Na budžetu će biti isti broj studenata kao i prošle godine, a fakultetima je ostavljena da odrede koliko će se studenata na kom smeru školovati o trošku države - kaže prof. Langović.

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Evropsko prvenstvo u rukometu za dame održaće se u decembru 2020. godine u Danskoj i Norveškoj, a žreb za to takmičenje zakazano je za 18. jun

Trojici mladića iz Bijelog Polja određen je pritvor zbog sumnje da su 23. maja 2020. godine u vremenu između 03,00 i 03,20 časova, polomili i bacili 13 zastava Crne Gore koje su bile istaknute na stubovima gradske rasvete na bjelopoljskom Trgu slobode.

-Dovoljno je da građani Srbije rezervišu smeštaj u Hrvatskoj, pokažu dokaz na granici gde i kod koga idu i mogu ući u zemlju i otići na more- kaže Krunoslav Capak, vodeći hrvatski epidemiolog.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone