Srednjoškolci u škole od 1. juna, održava se velika matura

Šarčević1

Foto: Tanjug

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da prema preporuci Kriznog štaba Vlade Srbije od 1. juna Ministarstvo ima nadležnost u pravljenju rasporeda. Od 1. juna kreću aktivnosti u srednjim školama od popravljanja i zaključivanja ocena do velike mature, koja će trajati tri dana, od 4. do 6. juna.

On je najavio da se nastava završava, a krajem maja se nastavlja sa redovnim aktivnostima uz poštovanje mera zaštite, dezinfekcije škola i prisustva malog broja učenika u istom prostoru i u isto vreme.

-U školu 1. 2. i 3. juna dolaze samo maturanti, i to su dani za zaključivanje ocena- kaže ministar. Ali to ne znači da će svi maturanti doći u školu, napisao je Blic.

Kako navodi ministar, ta tri dana dolaze oni koji nisu zadovoljni svojim zaključenim ocenama i žele da ih poprave, detalje će dogovoriti sa svojim profesorima.

To praktično znači i da profesor, ukoliko ima određenih sumnji, može kontaktirati učenika. Tokom epidemije bilo je formativno ocenjivanje, koje je oko 80 odsto đaka i nastavnika pametno iskoristilo, kaže ministar. Sve što su do sada radili prelazi u brojčanu ocenu.

Nakon ocenjivanja, naredna tri dana - 4, 5. i 6. jun - su rezervisani za polaganje velike mature.

Šarčević kaže da maturanti, koji su završili svoje dosadašnje obaveze imaju pred sobom jedan veliki datun, 24. jun kada će se prijaviti za željene fakultete.

-Oni mlađi srednjoškolci koji pohađaju prvi, drugi i treći razred svoje ocene mogu da popravljaju kada maturanti, grubo rečeno, "napuste" školu- naveo je.

-Imaće dve nedelje ukoliko žele da poprave ocene, i to počev od 8. juna. Za sve ovo vreme do male mature trajaće ispiti za upis u škole za nadarene- istakao je Šarčević za Blic.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.

Studentska konferencija univerziteta Srbije uputila je dopis Ministarstvu prosvete u kome predlažu da se nakon ukidanja vanrednog stanja organizuje veći broj ispitnih rokova za studente, uvede "reprogram" školarina, ali i da se koriguje broj bodova potrebnih za upis u narednu školsku godinu.

Ukoliko pokrećete startap, ove aplikacije će vam sigurno koristit za poslovanje.i

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone