Šarčević: Ne otkazuje se mala matura

Sarcevic Yt Novo jutro

Foto: Ptsc/yt

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je nastava na daljinu uspešno realizovana I objasnio da je neozbiljno otkazivati polaganje male mature.

Šarčević je dodao da su snimanja predavanja u školama bila uspešna, ali da se zbog bezbednosti u jednom trenutku prešlo na snimanje časova od kuće, što je takođe prošlo odlično.

"U ovoj prilici nastavnici su naučili kako da propituju đake, na neki drugi način to da rade", rekao je ministar.

On je pohvalio sve koji su učestvovali u realizaciji nastave na daljinu i rekao da će se založiti da oni prosvetni radnici koji nisu u stalnom radnom odnosu dobiju posao.

"Mi sada radimo studiju da vidimo kako su to roditelji shvatili, kako nastavnici da bismo znali koga još da obučimo kako bismo sproveli reformu obrazovanja koja je započeta", dodao je on.

Radi podsećanja, Polaganje male mature održaće se 17, 18. i 19. juna, dok će rezultati biti objavljeni 23. juna, a ministar je objasnio da kada su u pitanju ti datumi nije dolazilo do pomeranja u odnosu na ranije napravljen kalendar.

Jedina razlika će biti sama realizacija male mature, neće se održavati u sportskim salama zbog propisanih mera, već će se poštovati preporuka da bude jedan učenik na četiri kvadrata.

"Osmaci će dobiti dva testa tokom prve nedelje juna, koje će popuniti kod kuće, kao svoju proveru znanja, a spremili smo testove i za malu maturu. Sve je potpuno bezbedno kada je u pitanju štampanje testova", objasnio je ministar.

Ministar je naglasio da se otkazivanje male mature sigurno neće desiti.

"To žele oni koji bi da se upišu na mesto onoga ko je vredan. To je nepravedno i neće se desiti", jasno je rekao ministar na pitanje o mogućem otkazivanju male mature nakon pobune pojedinih roditelja i đaka.

Kako je objasnio, nijedna evropska zemlja nije otkazala maturu, štaviše, đake su zvali u škole.

Budući brusoši i studenti

Veliki maturanti će svoje mature polagati prvih dana juna i to je takođe regulisano da bude bez gužvi.

Do 24. juna su pripreme za upis na studije, to se već odavno i radi onlajn, a kasnije slede prijemni ispiti.

Ministar je potvrdio da useljavanje u studentske domove počinje 15. maja.

"Druge dve nedelje su rezervisane su za aprilski rok. Prvo će doći oni koji imaju prijavljene ispite za aprilski rok, da se ne stvaraju gužve", rekao je ministar.

On je dodao da obaveze imaju i apsolventi, kao i oni koji imaju da odrade određene praktične vežbe.

Izvor: B92

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Амазонке су по грчкој митологији припаднице древног народа жена ратника.

Цртани филмови деци су пружали више од пуке забаве. Они су садржали много квалитетног садржаја учећи децу на класичним појмовима и вредностима.

Firma "Tesla Software", koja je učestvovala u izradi elektronskog dnevnika za đake u Srbiji, a o čijim poslovnim vezama sa ministrom prosvete Šarčevićem je pisao KRIK, upravo u elektronskom dnevniku - kojeg koriste državne škole - reklamira svoje nove usluge koje mogu da "isprobaju" roditelji školaraca.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone