Šarčević: Mi smo spremni za povratak dece, ekskurzija neće biti ove godine

Foto: Tanjug

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je da je obrazovni sistem spreman za povratak dece u škole.

Međutim, dodao je i da je bitna spremnost roditelja.

-Strah je bio veliki i još uvek je. Mislim da on tek popušta kada se ljudi uvere da je bezbedno- rekao je on.

Šarčević je istakao da postoji potreba da se određeni delovi obrazovnog sistema uključe u proces rada zbog dece čiji roditelji moraju da rade.

-Da neko ne bi vodio decu kod dede i babe ili nema para da plati za čuvanje deteta, moramo napraviti tu vrstu dogovora i sa time su se složili epidemiolozi- rekao je on i ponovio odluku da se od 11. maja otvaraju predškolske ustanove.

Preporuka struke je da deca ne moraju da nose zaštitnu opremu

-Mi ćemo da obezbedimo opremu i napravićemo pet velikih punktova za sve ustanove- rekao je on.

On je najavio da se na posao vraćaju skoro svi vaspitači.

-Ima tu starijih vaspitača, koji imaju različite bolesti, pa ćemo gledati da ih relaksiramo- izjavio je.

U osnovnm školama u nižem uzrastu će najverovatnije raditi učitelji, pedagozi, sekretari, domari.

-Tu mogu da smenjuju. Može da dolazi po potrebi učitelj stranog jezika. Kad su već sedam-osam sati tu, da iskoriste to vreme- naglasio je Šarčević i dodao da ukupno u sistemu ima od 265.000 do 268.000 dece između prvog i četvrtog razreda.

On je istakao da će insistirati na odgovornosti direktora.

-U smislu da je on glavni dežurni i da svi procesi počinju i završavaju kod njega. On je taj koji ima autoritet da kaže učitelju, đaku, roditelju, čistačici 'izvini ti to, ti radiš ovo'. Ja ću to strašno kontrolisati. U zakonu stoji da ja njih mogu da smenim- rekao je Šarčević

On je dodao da će javnosti u četvrtak izneti detalje u vezi sa otvaranjem vrtića, poput radnog vremena vrtića, ko dovodi i odvodi dete,...

-Mislim da ćemo se vratiti na standardno vreme- rekao je on.

Ministar je govorio i o maturantima iz osnovnih škola.

-Veliki maturanti imaju obavezu da odbrane maturske radove sredinom juna. Mali maturanti će imati sve modele koje su bile na prethodnim maturama, uživo naravno. Na probnim testovima su bila sva pitanja zatvorenog tipa, da im olakšamo malo. Početkom juna ćemo ih pozivati da vide kako se popunjavaju formulari, kako izgledaju otprilike otvorena pitanja- rekao je on.

On je najavio i da će biti organizovana pripremna nastava.

Šarčević je rekao da mi kasnimo sa reformom obrazovanja u odnosu na druge evropske zemlje.

-Ja bih voleo da se uporedimo sa Hrvatskom, koja radi 10 godina državnu maturu, Finska je radi 25 godina, Estonija 20 godina, Slovenija 15. Mi smo za 3 godine pretrčali veliki put. Nastava na daljinu je bila planirana u strategiji tek, a mi smo je već sada radili na uzorku cele države- kaže on.

Prijemni za fakultete su planirani za 22. jun, prema rečima ministra.

-Ono što će biti drugaćije za upis jeste da je mnogo više budžetskih mesta nego što ih studenata upiše. Napravili smo analizu upisa poslednje tri godine. Dali smo predlog da se preusmere budžetska mesta na nešto što je aktuelnije- rekao je on.

Govoreći o prelasku na elektronsku nastavu, ministar je rekao da možemo da se uporedimo sa Vijetnamom, koji je na šestom mestu na PISA testu.

-Da se ne poredimo sa Skandinavijom, Korejom, Singapurom i zemljama koje su daleko odmakle, ali možemo da se poredimo sa Vijetnamom, koji je šesti na Pisi i sa zemljama koje su napravile veliki napredak kao Poljska. Hrvate već nekako i stižemo. To su velike i celokupne reforme, one nisu parcijalne. Mi smo uspeli da dobijemo oko 30.000.000 evra za obuku nastavnika. Mi smo 50.000 nastavnika obučili za nove metodologije nastave- rekao je on.

-Mi smo odložili vraćanje kredita i stipendija, smanjiće se učešće na plaćanju studentskog doma. Autonomija fakulteta nam ne dozvoljava da kažemo 'e sad im smanjite školarinu'. To je nemoguće odraditi jednoobrazno- rekao je on.

Govorio je i o povratku u studentske domove.

-Domovi su bili na raspolaganju gde smo smeštali zaražene. Kako je koji završavao sa poslom, on je pražnjen i dezinfikovan. Beogradski studentski centar može već sutra da prima studente, ali neće još. Ostalo je još da se malo završi priča u Nišu i Kosovskoj Mitrovici. Negde do početka drugog dela maja biće to gotovo- rekao je on.

Šarčević nije imao potvrđenu informaciju o povratku novca od uplaćenih ekskurzija, ali je rekao da je činjenica da ih neće biti do kraja godine.

-Probaćemo da se vrati novac ili da se pretvori u vrednost vaučera- izjavio je on.

Izvor: B92

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета