Španski modni gigant u krizi: Zara zatvara preko 1000 prodavnica!

Zara-WIKI

Foto: Wikipedia/WING

Jedan od vodećih svetskih prodavaca odeće, kompanija Inditeks, zabeležila je gubitak u prvom kvartalu 2020. i najavila plan restrukturiranja od 2,7 milijardi evra kojim se predviđa zatvaranje do 1.200 prodavnica širom sveta.

Španska grupacija, u čijem su sastavu i prodajni lanci Zara i Masimo Duti, ima za cilj da u okviru restrukturiranja poveća prodaju preko interneta za 25 procenata u ukupnoj prodaji do 2022. godine, u odnosu na prošlogodišnji porast od 14 procenata.

Vanredne mere španske vlade zbog epidemije virusa korona primorale su desetine miliona potrošača da se preorijentišu ne samo na kupovinu osnovnih životnih namirnica preko interneta, već i drugih potrepština u poslednja tri meseca.

Inditeks, koji je osnovao španski milijarder Amansio Ortega, planira da potroši u naredne tri godine 900 miliona evra na poboljšanje svoje IT prodaje, ali i na fizičke prodavnice koje imaju dobar promet.

-Procenjuje se da će mreža kvalitetnijih fizičkih prodavnica u kombinaciji sa mrežom IT prodavnica doneti dugoročni godišnji rast prodaje za četiri do šest odsto odsto- navodi se u saopštenju kompanije.

Ovi investicioni planovi usledili su nakon što je što je Inditeks u periodu od tri meseca, do kraja aprila, prijavio neto gubitak od 409 miliona evra, u odnosu na profit od 734 miliona evra u istom periodu 2019. godine.

Prodaja je u prvom kvartalu kompanijske finansijske godine pala za 44 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije, na 3,3 milijarde evra, pošto je zbog pandemije bilo zatvoreno gotovo 90 odsto prodavnica Inditeksa.

Prema podacima ovog maloprodavca, sada je otvoreno 78 odsto od 5.743 prodajnih mesta.

Poslovne performanse su počele da se popravljaju u maju, a na tržištima koja su u prvoj nedelji juna bila potpuno otvorena, prodaja je bila manja za 16 procenata. Sve prodavnice Inditeksa u Španiji otvorene su od ponedeljka.

Akcije Inditeksa su ojačale u sredu na popodnevnom trgovanju na Madridskoj berzi za 2,7 odsto.

(Izvor: Tanjug)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Uvek je lepo videti zgodnog i doteranog muškarca. Žene vole da pored sebe imaju čoveka sa stilom. Muške frizure za ovo leto su poseban hit, pa ako ste voljni da izdvojite malo vremena, sami možete napraviti dobru fensi frizuru.

Ne postoji zakonski osnov koji trgovcu omogućava da on spreči nekoga da uđe u maloprodajni objekat ukoliko ne ispunjava epidemiološke mere zaštite, odnosno ne nosi masku, kaže za N1 Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

Mnogim ženama je moda svakodnevna preokupacija. Biti moderna, uvek u trendu, in. Svet glamura, stila i elegancije nekima je svakodnevna rutina.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone