žene

Foto: Pixabay

Pod pojmovima "moderno" i "u trendu" podrazumevamo one stilove koji su popularni, koji su poslednja verzija stila. Oni se brzo menjaju i dopunjuju, a modu, kao osoben trend stila oblačenja, vezujemo za svetske dizajnere koji propisuju pravila.

Kako vreme prolazi, menjaju se i modni trendovi. 50-ih i 60-ih godina prošlog veka bile su popularne haljine cvetnih dezena koje su odisale ženstvenošću i jednostavnošću. 80-ih godina u modi je bila jaka šminka, jake boje, natapirana kosa, nitne i bodlje. 90-ih polako dolazi do smirivanja strasti i bunta iz prethodnih godina, a današnji trendovi propisuju sasvim drugačije kodekse oblačenja. Danas pažnju najviše privlači duga ispeglana, negovana kosa, prava umetnost u šminkanju, nokti raznih šara i boja.

Ali, ko određuje i diktira modne trendove? To su na prvom mestu svetske modne agencije, poznate ličnosti, modni časopisi, modne revije, dizajneri. Oni su glavni "krivci" za izgradnju modnog stila. Čuvena Koko Šanel napravila je pravi preokret u dotadašnjoj modi, učinivši da neprihvatljivo postane svetski brend. Crna, boja žalosti odjednom je postala drugo ime za eleganciju. Žene su zahvaljujući ovoj ženi postale slobodnije, revolucionarno hrabre. Tako su odjednom i žene nosile pantalone i sakoe, doduše strukirane. 

Takođe, početak revolucije u modi započeo je i Kristijan Dior još davne 1947. godine strukiranim blejzerom koji je isticao struk i širio se prema bokovima. Simbol ženstvenosti po njemu bile su ženske cipele u svakoj prilici. Patike na ženskim nogama smatrao je bespotrebnim i nije ih voleo. 

Neke poznate ličnosti svojom elegancijom i stilom takođe su napravile modni preokret. Tako je na primer Džeki Kenedi bila jedna od ikona stila, ženstvenosti i prefinjenosti toga vremena. Njene modne kreacije i danas kopiraju žene širom sveta: suknje dužine do pola kolena, sakoi sa tri-četvrt rukavima i vanvremenske haljine A kroja. Tako je nastao takozvani "Džeki stil".

Bilo kako bilo, modni trendovi obeležili su vreme u kom su nastali. Učinili su da mnoge poznate ličnosti izgrade svoj stil, da ga nose ležerno, da po njemu budu upamćene. Pa zar je to mala stvar?

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Odličan savet kako da jeftinom i jednostavno m tehnikom obrve dovedete do savršenstva. Žene širom sveta su poludele za ovom tehnikom!

Boravak u kućnoj izolaciji je prilika da savladamo nove veštine

Одавно познајемо основне стилске и модне трикове који сасвим једноставне оутфите претварају у посебне и запажене. У томе модни детаљи играју велику улогу, а ако овог пролећа планирате да уложите у неки, онда је непогрешив избор - марама.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone