Besplatna aplikacija za identifikaciju biljaka

mobilni

Ova aplikacija je korisna, ali i zabavna ukoliko želite saznati nešto novo ili proširiti svoje znanje o samoniklom bilju. Na kraju identifikacije, ovaj alat prikaže sve karakteristike biljke kao i latinske nazive, rodove, familije i slično

Koliko ste puta, dok se šetate prirodom, zapitali kako se zovu biljke na koje nailazite? Da li su jestive, lekovite, možda otrovne?

Naučnici iz IT kompanije "Ilmenau" i Instituta za biohemiju "Max Planck" osmislili su mobilnu aplikaciju Flora Incognita koja identifikuje biljke. Ona je dostupna svima i besplatna je, a osim znatiželjnih, veliku korist od nje mogli bi da imaju učenici, studenti i naučnici.

Kako se koristi?
Aplikacija je vrlo jednostavna za korišćenje. U njoj možete pronaći kratka uputstva, a najviše treba obratiti pažnju na onu kako fotografisati biljku da bi aplikacija mogla što bolje da je prepozna.

Kada želite da saznate o kojoj biljci je reč, nakon otvaranja aplikacije izaberite ikonu za identifikaciju (beli plusić). Nakon toga otvori se meni u kojem morate da označite da li je reč o biljci ili grmu, stablu, travi ili šašu, paprati.

Nakon odgovarajuće kategorije, otvori se kamera i pomoću kratkih uputstava fotografišete biljku. Neke će, već nakon prve fotografije, odmah prepoznati, a za neke će ipak biti potrebna slika lista ili cele biljke.

Važno ja da uključite lokaciju uređaja jer aplikacija beleži na kojim ste mestima fotografisali biljku.

I do 60.000 zadataka za identifikaciju dnevno
Iz tima poručuju da su mnogi počeli sve više da koriste ovu aplikaciju koja je preuzeta već oko 990.000 puta, a broj biljnih odrednica dnevno doseže i do 60.000.

"Jasno možemo videti da se ljudi usredsređuju na ono što ih okružuje, a dobijamo i mnogo pozitivnih povratnih informacija. U proteklih nekoliko nedelja povećala se svest o biljnim vrstama i njihovoj raznolikosti", kaže za gabot informatičar i vođa ovog pojekta, prof. Patrik Mader.

"U poređenju s prošlom godinom, ove smo primetili značajan pomak u vremenu cvetanja rane kukurjaka (Eranthis hyemalis)", rekala je dr.sc. Jana Valdhen.

"Pomoću takvih podataka možemo utvrditi kako se menja razvoj biljaka i predvideti trendove u budućnosti“, zaključila je ona. 

Korisno i zabavno
Ova aplikacija je korisna, ali i zabavna ukoliko želite da saznate nešto novo ili proširite svoje znanje o samoniklom bilju. Na kraju identifikacije, ovaj alat ispiše sve karakteristike biljke kao i latinske nazive, rodove, familije i slično.

Tim iz projekta Flora Incognita ima mnogo zahteva od škola i univerziteta koji žele da uključe ovu aplikaciju u svoja predavanja. Ona može pomoći i naučnicima kod istraživanja i pisanja istraživačkih radova, pogotovo onima o klimatskim uslovima i prilagođavanju biljaka.

 

(Izvor: Agroinfo)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedan od sporednih pčelinjih proizvoda, (pored meda, pčelinjeg voska i matičnog mleča), jeste i propolis, smolasta materija žuto-zelene ili mrke boje. Godišnje jedno društvo sakupi 100-150 g ove dragocene tečnosti. Sadrži znatne količine mineralnih materija, bogat je vitaminima, možete ga koristiti u borbi protiv raznih bolesti i prehlada, ali postoje slučajevi kada to ne smete.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović najavio mogućnost uvođenja aplikacija za praćenje kontakata, što je ključno za sprečavanje širenja i kontrolu virusa.

Papa Franja izjavio je danas da je pandemija korona virusa jedan od "odgovora prirode" na ljude koji ignorišu trenutnu ekološku krizu.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone