Šta će nam EU, ako ne možemo da budemo Makedonci

StevoPendarovskiYoutube

Foto: youtube/printscreen

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski. je komentarišući izjavu Bugarske priloženu zaključcima Saveta za opšte poslove EU a koja se tiče zahteva Sofije kada je reč o makedonskom jeziku, rekao da je to "najrigidnija" odredba u deklaraciji bugarskog parlamenta, prenosi MIA.

- Ako je cena ulaska u EU da kažemo da nismo Makedonci i da jezik kojim govorimo nije makedonski, onda nam ne treba EU - rekao je Stevo Pendarovski.

-Iskren da budem, pročitao sam rečenicu dva-tri puta. Kad sam pročitao prvi put, nisam mogao da verujem da u 21. veku neko može da osporava nečiji jeziku, osporava njegov višedecenijski naziv, uprkos činjenici da je korifikovan", rekao je Pendarovski.

Makedonski jezik, kaže, predstavlja istorijsku činjenicu i međunarodno je priznat 1974. godine, a UN su ga verifikovale 1977. Podsetio je i da je makedonski standardni jezik kodifikovan 1946,

Prema njegovim rečima, deklaracija bugarskog parlamenta je protiv nekoliko osnovnih principa sporazuma Skoplja i Sofije.

Pendarovski je rekao da bugarska deklaracija može da postane "prava politička prepreka" u usvajanju pregovaračkog okvira između Evropske komisije i Severne Makedonije u junu.

 

Izvor: Tanjug

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Severnoj Makedoniji očekuje se odluka predsednika parlamenta Talata Džaferija o tome da li će pozvati poslanike da se vrate u parlament, na inicijativu poslanika vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM) i opozicionih partija Albanaca.

Kriza nastala planetarnim širenjem novog virusa Covid-19 ponovo je pokazala slabost EU i njenih institucija, ocenjuje u najnovijoj analizi institut IFIMES.

Generalna skupština UN jednoglasno je usvojila rezoluciju u kojoj se konstatuju "efekti bez presedana" koje je izazvala pandemija korona virusa, uz apel da se intenzivira međunarodna saradnja s ciljem da se "ograniči, ublaži i savlada kovid-19", piše Njujork Tajms.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone