СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА У МАРТУ ПОСТАЈЕ ЧЛАНИЦА НАТО: Министарка одбране објавила званично, чека се само потпис Шпаније

makedonija

Северна Македонија у марту постаје пуноправна чланица НАТО, најавила је данас министарка одбране Радмила Шекеринска. Она је у интервјуу Телевизији Телма (телма.цом.мк) рекла да Влада у Скопљу очекује да Шпанија, као последња чланица НАТО почетком марта ратификује Протокол о приступању Северне Македоније Алијанси и истакла да то "потвђује добра вест" коју је добила.

"Очекујемо да Шпанија заврши процедуру у првој половини марта. Данашња добра вест потврђује то. Постало је јасно да ће Шпанија урадити све да убрза процедуре које уобичајено у њиховом случају трају дуже време", рекла је Шекеринска у интервјуу који је вођен у Бриселу, где је учествовала на састанку минстара одбране земаља НАТО.

Министарка одбране Северне Македоније је истакла да и министар одбране и министар спољних послова Шпаније у контининутету шаљу поруке да ће та земља "минимизирати" време које је потребно за ратификацију.

"Чланство Северне Македоније у НАТО је важно за нас, али је важно и за Алијансу... Да нема дилеме, постајемо пуноправна чланица НАТО у месецу марту", рекла је Шекеринска.

Парламент Северне Македоније је у уторак 11. фебруара, неколико дана пре распуштања због априлских избора, ратификовао Северноатлантски споразум о притупању НАТО са одложеним дејством, пре коначне формалне одлуке Алијансе. То је урађено да вишемесечна пауза у раду парламента због избора не би одложила пуноправно чланство земље у НАТО, када и последња земља чланица - Шпанија ратификује протокол о приступању Северне Македоније Алијанси.

Северна Македонија је поступак прикључења НАТО почела у другој половини 2018, пошто је 12. јула те године на самиту Алијансе у Бриселу добила позив да постане чланица најмоћнијег војно-политичког савеза на свету. Протокол о приступању Северне Македоније НАТО потписан је у седишту Алијансе у Бриселу у фебруару 2019. и до сада га је ратификовало 28 држава и остаје само још Шпанија.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

У недељу, само три дана након што је Русија склопила примирје између Турске и Сирије у сиријској провинцији Идлиб, турски председник је запретио да ће предузети једностране акције ако се наруши прекид ватра.

Evropska unija planira da izdvoji 373 miliona evra za zemlje Zapadnog Balkana kako bi podržala njihov socijalni i ekonomski oporavak od korona virusa, prenosi indikator.ba

Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona izjavio je danas da su u toku neformalni pregovori o budućim odnosima Londona i Brisela.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета