СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА У МАРТУ ПОСТАЈЕ ЧЛАНИЦА НАТО: Министарка одбране објавила званично, чека се само потпис Шпаније

makedonija

Северна Македонија у марту постаје пуноправна чланица НАТО, најавила је данас министарка одбране Радмила Шекеринска. Она је у интервјуу Телевизији Телма (телма.цом.мк) рекла да Влада у Скопљу очекује да Шпанија, као последња чланица НАТО почетком марта ратификује Протокол о приступању Северне Македоније Алијанси и истакла да то "потвђује добра вест" коју је добила.

"Очекујемо да Шпанија заврши процедуру у првој половини марта. Данашња добра вест потврђује то. Постало је јасно да ће Шпанија урадити све да убрза процедуре које уобичајено у њиховом случају трају дуже време", рекла је Шекеринска у интервјуу који је вођен у Бриселу, где је учествовала на састанку минстара одбране земаља НАТО.

Министарка одбране Северне Македоније је истакла да и министар одбране и министар спољних послова Шпаније у контининутету шаљу поруке да ће та земља "минимизирати" време које је потребно за ратификацију.

"Чланство Северне Македоније у НАТО је важно за нас, али је важно и за Алијансу... Да нема дилеме, постајемо пуноправна чланица НАТО у месецу марту", рекла је Шекеринска.

Парламент Северне Македоније је у уторак 11. фебруара, неколико дана пре распуштања због априлских избора, ратификовао Северноатлантски споразум о притупању НАТО са одложеним дејством, пре коначне формалне одлуке Алијансе. То је урађено да вишемесечна пауза у раду парламента због избора не би одложила пуноправно чланство земље у НАТО, када и последња земља чланица - Шпанија ратификује протокол о приступању Северне Македоније Алијанси.

Северна Македонија је поступак прикључења НАТО почела у другој половини 2018, пошто је 12. јула те године на самиту Алијансе у Бриселу добила позив да постане чланица најмоћнијег војно-политичког савеза на свету. Протокол о приступању Северне Македоније НАТО потписан је у седишту Алијансе у Бриселу у фебруару 2019. и до сада га је ратификовало 28 држава и остаје само још Шпанија.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Portfolio i risk menadžer u jednoj od vodećih banaka u Kanadi, Miloš Vuković, procenjuje da će Evropa, posle pandemije Covid-19, smanjiti zavisnost od Istoka i azijskih zemalja, što vidi kao šansu da Srbija još jače uđe u evropske lance dobavljača.

Uprkos pandemiji virusa korona, NATO nastavlja sa vojnim manevrima kod granica Rusije s namerom da isprovocira Moskvu na agresiju, piše austrijski „Kontra magazin“.

Makedonski kompozitor i muzičar Dragan Vučić preminuo je danas u 65. godini života od posledica koronavirusa na Klinici za zarazne bolesti u Makedoniji, u Skoplju.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone