Politička konfuzija u Severnoj Makedoniji

makedonijdd

Izvor: Pixabay

U Severnoj Makedoniji očekuje se odluka predsednika parlamenta Talata Džaferija o tome da li će pozvati poslanike da se vrate u parlament, na inicijativu poslanika vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM) i opozicionih partija Albanaca.

Više od 30 poslanika pokrenuli su inicijativu kojom se zahteva sazivanje Sobranja, kako bi glasalo o potvrđivanju odluke predsednika države Steve Pendarovskog iz marta kojom je proglašeno vanredno stanje.

Inicijativom traže i da se parlament stavi u funkciju, iako je 16. februara raspušten u očekivanju prevremenih parlamentarnih izbora koji su bili zakazani za 12. april, a u međuvremenu otkazani zbog pandemije korona virusa.

Predsednik Skupštine Talat Džaferi, od koga se traži da pozove poslanike nazad na rad, je prethodno u nekoliko navrata isticao da nema pravne mogućnosti da sazove parlament koji je već raspušten, jer su tim činom poslanici praktično vratili svoje mandate građanima.

Parlament Severne Makedonije raspušten je 16. februara, što je bio poslednji uslov za održavanje izbora koje su lideri najvećih partija dogovorili nakon što Severna Makedonija prošle godine nije dobila datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

Premijer Oliver Spasovski je izjavio da se ne zna tačno koliko će trajati ova zdravstvena i ekonomska kriza, pa se zato treba omogućiti funkcionisanje parlamenta, ukoliko se ukaže potreba.

On je naglasio da je SDSM i pre krize, ali Ii sada, spreman za izbore.

-Ali, u ovom trenutku prioritet broj jedan je zdravlje građana i savladavanje zdravstvene krize- rekao je premijer Spasovski.

Predsednik opozicione VMRO DPMNE Aleksandar Nikoloski poručio je da je “Sobranje raspušteno, a nakon raspuštanja organizuju se izbori”.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je pozvao šefa države da sazove susret lidera na kome bi se raspravljalo o daljem toku političkih procesa u zemlji, kao i o mogućim terminima za održavanje parlamentarnih izbora.

-U ovom periodu svi napori i državni resursi trebaju biti usmereni ka borbi sa pandemijom korona virusa- naveli su iz Kabineta predsednika Pendarovskog.

Vanredno stanje, koje je po drugi put proglasio predsednik Stevo Pendarovski, ističe 16. maja.

Izvor: Nova

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pandemija koronavirusa i uvedeno vanredno stanje odložili su izbore u Srbiji koji su prvobitno bili planirani za 26. april. I dok se iz jednog dela opozicije sve jasnije čuje da će vlast od 3. juna biti nelegalna kao i da je izborni zakon protivustavan, stručnjaci tvrde da imamo nezapamćenu situaciju - da se u izbornoj godini menja Zakon o izboru narodnih poslanika.

Mediji u Severnoj Makedoniji pišu o skandalu pošto se na društvenim mrežama pojavila fotografija ministarke odbrane Radmile Šekerinske sa simbolima takozvane albanske oslobodilačke vojske OVK (UČK) u Kičevu.

Uplata 100 evra na račune oko 160.000 građana koji primaju novčano-socijalnu pomoć počinje danas.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone