NATO zove Severnu Makedoniju: Pridružite nam se

Skoplje-pixabay

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Severnu Makedoniju da se pridruži toj alijansi kao 30. članica, saopštila je Vlada u Skoplju.

Kako se navodi, u pismu premijeru Severne Makedonije Oliveru Spasovskom, Stoltenberg piše da su zemlje čanice Severnoatlantskog dogovora obavestile vladu SAD da su prihvatile i ratifikovale Pprotokol za pristupanje Severne Makedonije NATO, potpsan 6. februara 2019. u Briselu, čime je taj dokument stupio na snagu.

"U ime svih zemalja članica čast mi je da Vas obavestim i da vam uputim poziv da se pridružite Severnoatlantskom dogovru", piše u pismu genralnog sekretara NATO premijeru Severne Makedonije.

U skladu sa članom 10 Severnoatlantskog dogovora Severna Makedonija postaje punopravna članica NATO danom deponovanja pristupnog instrumenta u vladi SAD.

Parlament Severne Makedonije je 11. februara jednoglasno ratifikovao Severnoatlantski sporazum i to "unapred", pre konačne formalne odluke NATO o tome, pre raspuštanja zbog parlamentarnih izbora.

"Dozvolite mi da iskorisitim ovu priliku i da izrazim moje zadovoljstvo, kao i zadovoljstvo svih zemalja članica NATO, zbog predstojećeg pristupanja Severne Makedonije Alijansi", piše u pismu Stoltenberga.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

NATO pokušava da vidljivije i odlučnije potisne Rusiju sa Zapadnog Balkana i spreman je da u „gušenje ruskog uticaja“ uloži novac i sva potrebna sredstva. Zbog toga se obrušio i na Sputnjik Srbija, jer objavljuje „visokokvalitne besplatne članke, popunjavajući informacioni vakuum“.

Pošta Severne Makedonije izvinila se danas zbog puštanje u upotrebu poštanske marke s mapom Hrvatske u granicama kvinslinaske nacističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) iz Drugog svetskog rata, prenosi portal Plusinfo.

Potpukovnik Đorđe Aničić, po struci inženjer elektrotehnike, koji je od 2002. u penziji, detaljno opisuje kako je devet članova borbene posade na početku rata 1999. oborilo ponos američke avijacije

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone