МАКЕДОНИЈА ПОСТАЛА ЧЛАНИЦА НАТО!

mak1

ilustracija

Северна Македонија је званично постала тридесета чланица НАТО-а, њена застава први пут ће бити подигнута у седишту Алијансе 30. марта, саопштио је државни секретар САД Мајк Помпео.

Према његовим речима, чланство Северне Македоније у НАТО-у представља доказ да су врата Алијансе отворене и за друге земље које желе да приступе тој организацији.

Он је такође рекао да ће САД увек поштовати Повељу НАТО-а по питању колективне одбране свих њених чланица.

Подсетимо, Парламент Северне Македоније је 11. фебруара једногласно усвојио Закон о ратификацији Северноатлантског споразума.

Собрање Северне Македоније усвојило је са 114 гласова за Закон који има одложено дејство и ступиће на снагу када Шпанија ратификује протокол за чланство Северне Македоније у НАТО.

Непосредно пре гласања је председавајући Парламента Таљат Џафери подсетио да „пут до НАТО-а, који траје скоро три деценије, није био нимало лак“ и симболично честитао улазак у Северноатлантску алијансу.

„Пут Северне Македоније у НАТО започео је 1993. године, када је тадашњи сазив Собрања донео одлуку за улазак у чланство Алијансе. Потом је Собрање донело четири декларације подршке уласку земље у НАТО, чиме су различити сазиви Парламента показали решеност за позиционирање државе у Алијанси“, рекао је тада Џафери.

Izvor: Sputnjik

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski. je komentarišući izjavu Bugarske priloženu zaključcima Saveta za opšte poslove EU a koja se tiče zahteva Sofije kada je reč o makedonskom jeziku, rekao da je to "najrigidnija" odredba u deklaraciji bugarskog parlamenta, prenosi MIA.

Као најизвесније ново име Македоније се помиње "Република Северна Македонија", али се и даље не искључује могућност да то буде "Горња" или "Нова Македонија".

Makedonski kompozitor i muzičar Dragan Vučić preminuo je danas u 65. godini života od posledica koronavirusa na Klinici za zarazne bolesti u Makedoniji, u Skoplju.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone