U programu Kana prva koprodukcija Srbije i Litvanije

kan

foto: Glas Javnosti / ilustracija

U selekciju prestižnog Filmskog festivala u Kanu uvršten je film "Suton" litvanskog reditelja Šarunasa Bartasa, istorijska drama nastala kao kooprodukcija Litvanije, Francuske, Srbije, Letonije, Češke i Portugalije, i uz podršku, između ostalih, i Filmskog centra Srbije.

Kako je saopšteno, reč je o prvoj i zasad jedinoj koprodukciji Litvanije i Srbije.

Inače, kanski filmski festival ove godine nije održan u tradicionalnom obliku zbog pandemije Kovida-19, ali je Tjeri Fremo, umetnički direktor festivala, danas obelodanio listu filmova izabranih za 73. izdanje Kana.

Među njima je i Bartasovo ostvarenje "Suton" čija se radnja odvija u Litvaniji 1948. godine, nakon završetka rata i života u bedi.

Devetnaestogodišnji Unte je pripadnik partizanskog pokreta koji se opire sovjetskoj okupaciji. Pozicije u toj borbi nisu jednake, ali će ta očajnička borba odlučiti budućnost čitavog stanovništva.

Film „Suton" su producirali Šarunas Bartas i Jurga Dikčiuviene u ime livanske kuće Studio Kinema, u koprodukciji sa kućama: Kino Elektron (Francuska), Biberće Productions (Srbija - producentkinja Nikolina Vučetić Zečević), Mistrus Media (Letonija), Sirena Film (Češka), Terratreme Filmes (Portugalija).

Kako se navodi na portalu Film New Europe, budžet tog filma iznosi oko 1,8 miliona evra, a sniman je 22 nedelje u Litvaniji.

Na filmu je pored tima produkcijske kuće Biberće i Nikoline Vučetić Zečević učestvovalo i mnogo filmskih autora i radnika iz Srbije (maskeri, šminkeri, šarferi, mikromani, VFX artisti i supervizor).

Pored „Sutona" na listi odabranih našlo se još 55 ostvarenja iz čitavog sveta, između ostalog i nove režije Vesa Andersona, Fransoa Ozona, Stiva Mekvina, Maiven, Tomasa Vinterberga, Fernanda Truebe...

Očekuje se da će ovogodišnja kanska selekcija biti prikazana u okviru posebnih projekcija na filmskim festivalima koji se održavaju od jeseni pa na dalje - Lokarno, Telurajd, Toronto, San Sebastijan, Busan...

Datum premijere „Sutona" u Srbiji biće naknadno saopšten.

Tanjug

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Srbiju je sletelo svih 11 ruskih aviona Iljušin-76, koji su doneli pomoć za borbu protiv korona virusa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Kada kažemo Emir Kusturica svakako će nas razumeti ceo svet. Pored onoga po čemu je svima najbolje znan, a to je kao režiser, on je i scenarista, producent, kompozitor i glumac. Ovaj srpski umetnik oglasio se povodom epidemije koja je trenutno jedan od glavnih problema u svetu, zvana korona virus.

Država Srbija ponudila je na prodaju 32 državne nepokretnosti u više gradova i opština Srbije, objavila je Republička direkcija za imovinu (RDI).

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone