Srpski pantomimičar i kineska glumica u kulturnoj različitosti

Marko S i Tian Sui Promo

Foto: Promo

Umetnička inicijativa dramskih umetnika iz Srbije i Kine "Umetnost i prijateljstvo", inspirisana prijateljstvom dve zemlje, predstaviće 21. maja na Svetski dan kulturne različitosti za dijalog i razvoj UN, dva videa na kineskom i srpskom jeziku koji su sačinili u vreme izolacije

Prikazivanje video snimaka u elektronskim medijima i na društvenim mrežama biće istovremeno u Kini i Srbiji.

Marko Stojanović, srpski glumac i pantomimičar, izložio je svoju ideju Niku Juu, umetničkom direktoru Šangajskog centra dramskih umetnosti sredinom aprila, dok su svi još bili u izolaciji.

Nik Ju i njegov tim su ideju odmah prihvatili i krenulo se sa istraživanjem i realizacijom.

- Osetili smo potrebu da učinimo nešto zajedno kako bi doživeli i umetnost i prijateljstvo, te napravili prve korake u umetničkoj saradnji sa dva video zapisa snimljena u našim domovima tokom izolacije, objasnio je Stojanović.

U projekat se odmah uključila poznata i nagrađivana kineska glumica, rediteljka i producentkinja Tian Šui.

- Kina i Srbija imaju neraskidivo čelično prijateljstvo. Dele dobro i zlo i pomažu jedni drugima. Gledajući epidemiji u lice, naša dva naroda stoje čvrsto zajedno i bore se rame uz rame. Ponosna sam što mogu da učestvujem u ovom projektu od velikog značaja, kazala je glumica.

Tian je glumica, rediteljka i producentkinja Šangajskog centra dramskih umetnosti i uživa status Nacionalne glumice prve klase, a dobitinica je brojnih nagrada i priznanja.

- Snimanje je prvo obavljeno u Šangaju i potom u Beogradu, da bi se nekoliko dana montirali materijali, doterivali zvuk i grafika, potom razmenili montirani video snimci, komentarisali, prepravljali, dakle prošli smo kroz kompletan kreativni proces kao da smo svi zajedno na jednom mestu, a ne hiljadama kilometara udaljeni, kaže Stojanović.

On dodaje da je posebno važno što se aktivno uključila i iza projekta stala Šangajska narodna asocijacija za prijateljstvo sa stranim zemljama koja je u ovom skromnom projektu videla potencijal otvaranja vrata konkretnoj saradnji u oblasti umetnosti između dve prijateljske zemlje.

Projekat zajedno potpisuju Asocijacija umetnosti i medija-Pomoć za mlade i zdravlje iz Beograda i Šangajski centar dramskih umetnosti, Svetska organizacija pantomimičara, Šangajska narodna asocijacija za prijateljstvo sa stranim zemljama, SMG Grupa izvođačkih umetnosti i Kompanija Šangaj Džingžao komunikacije u kulturi.

(Izvor: Tanjug)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U selekciju prestižnog Filmskog festivala u Kanu uvršten je film "Suton" litvanskog reditelja Šarunasa Bartasa, istorijska drama nastala kao kooprodukcija Litvanije, Francuske, Srbije, Letonije, Češke i Portugalije, i uz podršku, između ostalih, i Filmskog centra Srbije.

Удружење "Дробни пјесак" обавјештава да ће од 2. до 4. марта Удружење Паштровића и пријатеља Паштровића у Београду „Дробни пијесак“ организовати три књижевна програма

Koncertna pijanistkinja i profesorka klavira Jasmina Kulaglić, Beograđanka rođenjem a već više decenija stanovnik Pariza, dobila je posebno priznanje belgijskog muzičkog magazina “Kreščendo” za zvuk, libreto, repertoar i interpretaciju kompozicija Svetislava Božića na CD-u “Vizantijski mozaik”.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone