СОДОМА И ГОМОРА НА ДЕЛУ; У ОВОЈ ДРЖАВИ ЗАКОН ЈЕ НЕМОЋАН ПРЕМА СИЛОВАТЕЉИМА

Afrika 983x755

ИЛУСТРАЦИЈА

Папуа Нова Гвинеја је најопаснија држава на свету за жене јер 70 одсто жена ће током свог живота бити барем једном силовано. Најтужније је то што мушкарци из ове земље сматрају да је то сасвим нормална ствар. "Ово је наш нормалан хоби и не жалимо због тога. Ми нисмо зли. Бавимо се преживљавањем"

Новинар ББЦ-а Бен Занд отишао је у Порт Моресби и разговарао са жртвама, полицијом и бандама којима је то стил живота. Тек пре пет година донет је закон који уређује ову област и силовање је почело да асе сматра кривичним делом. Жене су се почеле борити за себе и постоје прихватни центри у којима их примају и помажу им у борби за правду.

Како је рекао начелник полиције главног града ове земље, од јануара до маја ове године имали су 6.000 случајева силовања, али број је доста већи јер велика већина жена то и не пријави због страха.

- Сваки мушкарац овде мисли да је то нормално - рекао је начелник полиције.

Банде користе силовање као чин иницијације нових чланова. Новинар ББЦ-а разговрао је с лидерима банде Касино Раскола који су рекли да им је то стил живота.

- Бити део банде подразумева и силовање, али то се дешава када смо на погрешном месту у погрешно време. Део наше традиције је да тучемо жене како би пратиле стандард живота који ми одређујемо. Тучемо их песницама или било којим предметом, а користимо и ножеве којим их посечемо или убодемо ако не слушају. Некада прислонимо и пиштоље, али не пуцамо. Волимо своје жене, али желимо да раде оно што кажемо и морају тражити дозволу од нас - рекао је један од чланова банде.

Пљачкају жене. Одузимају им све, од аута, преко накита до новца. Кажу да су жене најлакша мета.

-Ово је наш нормалан хоби и не жалимо због тога. Ми нисмо зли. Бавимо се преживљавањем - казао је он.

Жанет је побегла од свог мужа у јулу ове године. Тукао је четири године сваки дан. У кући јој је остала беба. Полиција је привела њеног мужа и он је остао у затвору, али суд је утврдио да нема основа за случај и пустио га. Лиа је побегла од свог мужа који ју је тукао седам година.

- Не желим да моја деца одрастају у насиљу и не желим да моја ћерка то доживи - казала је.

Друга жена која је дошла у прихватни центар у браку је 18 година. Муж ју је силовао сваки дан, ломио јој кости и тукао је. Да би побегла од њега скочила је кроз прозор.

- Вратићу се у село код својих родитеља, пронаћи пристојан посао и одгајати децу далеко од насиља- казала је она.

Међу жртвама је и 69-годишња жена коју злоставља зет.

- Покушава да ме силује. Редовно туче своју супругу, моју ћерку, и своје ћерке и силује их све. Не могу више - казала је она.

Новинар ББЦ-а разговарао је и с осуђеницима за силовање. Међу њима је и 39-годишњи Рубен који је осуђен на 12 година, јер је силовао 10-годишњу девојчицу. Али он тврди да је није силовао.

- Силовање је када претиш ножем и када је ти скинеш силом, а она не жели. Она је хтела то, дошла је код мене и тражила - казао је Рубен. Најмлађи осуђеник има 13 година. Законом је предвиђена казна затвора до пет година, док малолетници могу бити осуђени на највише две године.

 

Глас јавности/ Телеграф.рс/ Кликс.ба/ од 28.09.2018.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Чувена сликарка преминула је 6. марта 1945. године у Њујорку, а четири године касније њена урна пренета је на гробље за странце у Риму

Најбитнија улога жена је свакако била она мајчинска, која би за последицу повећавала аријевску расу, донела више радне снаге и омогућила Немцима да завладају светом као супериорни.

Narodno pozorište u Beogradu priprema pomoć za samostalne umetnike, saopšteno je danas iz te kuće.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone