Pronađeno 19.000 ukradenih umetničkih dela

umetnina1-yt

Foto: Youtube/printscreen

Zajedničkom akcijom Interpola, Juropola i Svetske carinske ogranizacije širom sveta, zaplenjen veliki broj artifekta koji su ukradeni

U okviru globalne operacije „Atena 2”, koja se odvijala uporedo sa evropskom istragom „Pandora 4”, pronađeno je više od 19.000 ukradenih umetnina, među kojima su retke kovanice, fosili, umetnička dela i antikviteti.

Koordinisana akcija uključivala je 300 odvojenih istraga i rezultirala 101 hapšenjem, navodi se u saopštenju za javnost koje su objavili Interpol, Juropol i Svetska carinska organizacija, koji su zajedno vodili operaciju.

Akcija, u kojoj su traženi artefakti opljačkani iz ratom pogođenih zemalja ili ukradeni iz muzeja i sa arheoloških nalazišta, obuhvatila je više od 100 zemalja.

Zaplene su vršile policijske i carinske vlasti širom sveta, među kojima su bili i zvaničnici Avganistana, koji su pronašli 971 umetnički predmet, spreman da krene sa kabulskog međunarodnog aerodroma „Hamid Karzai”.

Slična zaplena izvršena je na madridskom aerodromu Barahas, gde su pronađene zlatne figurice, drevni dragulji i veoma retka zlatna maska.

Policijske snage u Argentini i Letoniji u međuvremenu su zaplenile 2.500 i 1.375 istorijskih kovanica.

Pronađeni su i keramika, antičko oružje i slike, a u operaciji je zaplenjeno i više od 100 detektora metala koji su koristili „lovci na blago”.

Obe su završene u jesen 2019. godine, iako su detalji objavljeni tek ove nedelje „iz operativnih razloga”.

 

(Izvor: Politika)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kombank Dvorana, Cine Grand, bioskop Vilin Grad i MCF MegaCom Film osmislili su festival sa najnovijim i nagrađenim naslovima svetskih kinematografija.

Значајна открића код Тополе стручњака Народног музеја у Аранђеловцу и Археолошког института у Београду; У селу Липовац, на локалитету Дизаљка, неолитско насеље откривено 1911.

Поводом 100. годишњице завршетка Првог светског рата, Удружење за неговање и чување српске баштине „Кајмакчалан“, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, организовала је изложбу посвећену српским војницима на Солунском фронту, јунацима победе у одсудној бици и успомени на та страдања.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone