POSLEDNJA ŽELJA BATE ŽIVOINOVIĆA: Danas pada 4 godine od njegove smrti

batica

Foto: Youtube/printscreen

Na današnji dan pre četiri godine otišao je legendarni Velimir Bata Živojinović, nepobedivi Valter, jedan od najpopularnijih i najvećih posleratnih jugoslovenskih i srpskih glumaca

Na Novom groblju u Beogradu u Aleji velikana okupila se porodica sa prijateljima i poštovaocima njegovog lika i dela među kojima su se mogli videti i polotičari kako bi održali pomen ovom glumcu.

Bata danas ipak najviše nedostaje porodici, ćerki Jeleni i sinu Miljku, koji još živi u Parizu, unuci Dini.

 - Ovo je prvi očev pomen kome neće prisustvovati naša majka Lula, a poslednji koji će se održati u Beogradu, s obzirom na to da ćemo uskoro preneti njegovo telo pored njegove voljene supruge, u Koraćicu. To je nešto su njih dvoje oduvek želeli - da počivaju zajedno. Sestra Jelena i ja nismo u mogućnosti da dođemo, iako smo to žarko želeli. Naši bliski prijatelji i rodbina koja će doći, a pre svega moja ćerka Dina, koja će, zapravo, jedina biti prisutna od unuka, dostojno će obeležiti četiri godine otkako nas je Bata napustio. Sve ovo vreme on je s nama, u našim mislima i molitvama - kaže Miljko.

Omiljen i cenjen od Srbije do Kine, dobio je već u Beogradu i Nišu ulice sa svojim imenom, ali ništa slično nije uradilo mesto Koraćica ili obližnji gradić Mladenovac, koje je proslavio i uvek pominjao.

- Josip Broz Tito, Dragan Džajić i Bata bili su stub bivše Jugoslavije. Vrnjačka Banja je podigla spomenik Draganu Nikoliću samo zato što je tamo dolazio, a mi nismo velikanu dali ni ulicu u Koraćici. Opština se udaljila od naše ideje da se Bati podigne legat koji bi činio kompleks sa njegovom rodnom kućom, školom i crkvom. Inicijativu smo pokrenuli Radoslav Zelenović, Nele Karajlić i ja, a dobili smo podršku i Ivice Dačića. Koraćica ne može mnogo da uradi bez države, ali trenutno je legat na dugom štapu - kaže Dragovan Ignjatović, inicijator cele ideje i prijatelj porodice Živojinović.

Ivica Dačić kaže da ideja da Bata u Koraćici dobije ulicu i legat mora što pre da se realizuje.

- Što više vremena prolazi, Bata je sve veći. On je bio legenda našeg glumišta, moj veliki lični prijatelj i partijski drug. Razgovarao sam s grupom ljudi koji su mi izneli ideju da se napravi spomen-dom u Koraćici, ali korona je prekinula sve te razgovore. Mislim da je to odlična ideja i da treba da se realizuje - poručuje Dačić.

Zelenovića raduje što će sve možda da se pomeri s mrtve tačke.

- Inicijator svega mora da bude izvršna vlast u Mladenovcu. Ponavljam da za četiri godine ništa nije učinjeno da se na dostojan način obeleži ime Bate Živojinovića u kraju koji je proslavio i tako često pominjao, a i neke od nas i doveo u Koraćicu - ističe Zelenović.

(izvor:Espreso)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

"Јелена, жена које нема" није плод маште, већ чежње Иве Андрића за Милицом Бабић, на чију је љубав чекао три деценије. Кроз његова дела прошле су многе жене, али у свој живот није био спреман да пусти ниједну.

Film Gorana Paskaljevića „Uprkos magli“  premijerno će biti prikazan 9. maja na RTS-u. Televizijska premijera ove italijansko-srpsko-makedonsko-francuske koprodukcije predstavlja poklon uglednog reditelja, koji je time želeo da se oduži svojoj vernoj publici u Srbiji, u trenutku kada je, kako kaže, došla „teta Korona“ i sve zaustavila.

Да ли су ову бајку испричали Срби или Мађари? Или је у питању немачка народна бајка коју су адаптирала чувена браћа Грим и објавила 1812. године? А можда прича о гладном брату и сестри који наилазе на злу вештицу има корене много даље од немачког говорног подручја?

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone