Novi roman Dejana Stojiljkovića u julu

Dukat za lađara

Foto: Facebook, Dejan Stojiljković

Još jedan od velikana dobre pisane reči najavio je svoj novi roman koji čitaoci sa nestrpljenjem očekuju. Reč je o zapaženom piscu iz Niša Dejanu Stojiljkoviću, koji je svojim delima osvojio čitalačku publiku.

Treći nastavak u petoknjižju koje čine do sada objavljeni romani "Duge noći i crne zastave" i "Olujni bedem", biće objavljen u "Laguni" u drugoj polovini jula ove godine. Reč je o kratkom romanu "Dukat za lađara" čija se radnja događa neposredno posle pada Niša i bitke na Pločniku. Knjiga će biti dostupna u mekom povezu i na latinici, dok će na jesen izaći ćirilična verzija u tvrdom povezu i sa poklon pričom. 

Glavni junak romana "Dukat za lađara" je Ivan Kosančić, krajiški vojvoda. Nakon bitke na Pločniku, u kojoj je srpska vojska nanela težak poraz Osmanlijama, Kosančić se povlači na svoje imanje. Iako ranjen, odlučuje da dovede u red svoj posed pre nego što ga knez Lazar pozove u odlučujuću bitku. Svestan je da sledi tek kratkotrajno primirje, zatišje pred veliku bitku, i da se senka neizbežnog rata nadvila nad srpskom kneževinom. Jedne večeri, do njega dolazi zloslutni glas iz sela. Đurđija, smerna i lepa devojka prema kojoj je gajio posebnu naklonost, oduzela je sebi život. To unosi nemir među sebrima i gospodom, što kasnije prerasta u sujeverni strah. Naročito kada posedom počnu da kolaju priče kako se lepa Đurđija vratila iz mrtvih. Rešen da stane na put sujeverju, iako sa još neizlečenim ranama na telu i u duši, Kosančić se suprotstavlja sopstvenom narodu i čoveku koji ih predvodi, fanatičnom svešteniku Milutinu. Međutim, stvari nisu onakve kakvim se čine, jer tragajući za mogućim razlogom Đurđijinog samoubistva, Kosančić shvata da se iza svega krije jedna dugo skrivana istina. 

"Dukat za lađara" je nastavak romana "Olujni bedem", pisan u formi kratkog romana, a služi kao pripovedni most između tog romana i romana "Učitelj mačevanja", koji će uslediti u planiranom petoknjižju. Za ovu priliku, autor je napisao nekoliko tematskih tekstova, za koje je muziku komponovao Dejan Najdanović Najda (Smak, Generacija 5), a izvodi ih njegov bend "Deliverance". Radi se o pesmama "Dukat za lađara", "Šaka soli" i "Druga Troja". Poslednju pesmu Najda izvodi sa Borom Đorđevićem, frontmenom "Riblje čorbe". Pesme će biti dostupne i na CD-u, koji će na poklon dobiti svaki čitalac koji se pretplati na knjigu "Dukat za lađara". Postoji mogućnost i da se besplatno skinu sa zvaničnog sajta, a biće dostupne i dve verzije pesme "Velika voda", čiji je koautor i producent Nikola Vranjković (ex Block Out).

Sa nestrpljenjem očekujemo ovu knjigu koja će, u to smo uvereni, postati bestseller preko noći. 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Brojni festivali su otkazani ili odloženi, ali muzičari širom sveta ne odustaju i ne prepuštaju se "hibernaciji u izolaciji", sviraju kod kuće i u studijima, a nastupe prenose uživo na društvenim mrežama.

Књижевни критичар Александар Гаталица ове недеље колумну је препусто. Иви Андрићу. Ево шта наш велики чика Иво пише у роману "На Дрини ћуприја”. Све се мења, само људи остају исти, у мирнодопским временима или у доба кризе и великих зараза. Андрић пише:

Miloš Biković vratio se u Beograd, nakon što je nedeljama boravio na seoskom imanju svog dede, u izolaciji.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone