Лист Мирослављевог јеванђеља који је недостајао коначно враћен

MiroslavljevoJevandjelje

Извор: Википедија

Мирослављево јеванђеље је један од најзначајнијих и најзнаменитијих рукописа написаних на ћирилици. Писано је у 12. веку за цркву Светог апостола Петра у Бијелом Пољу, а данас се чува у Народном музеју у Београду. Очекује се да из Националне библиотеке у Санкт Петербургу, Србији буде враћен један његов недостајући лист.

Писано пером у два ступца, са 296 минијатура, бојених четкицом и украшених златом, Мирослављево јеванђеље је било скупље од самог храма Св. Петра и Павла за који је израђено.

"Писано је на пергаменту, треба истаћи да се једино повеље Уједињених нација још пишу на пергаменту. Веома је ријетко и веома значајно, можда најзначајнији ћирилични рукописни спис, сачуван уопште", наводи протојереј ставрофор Дарко Пејић.

Ту ће касније бити и епископско седиште Хумске епархије Српске православне цркве, а јеванђеље, одавде, прећи чак око 15.000 километара делећи судбину српског народа.

Мирослављева задужбина била је место око кога је пре 800 година почело да се развија насеље, данашње Бијело Поље. А Јеванђеље, за овај храм рађено, спасавано је током векова и чувано као изузетна драгоценост.

На Хиландару је било у богослужбеној употреби до средине 19. века, а потом га је у манастирској библиотеци, пронашао и схватио о каквој се вредности ради, Порфирије Успенски, који је и однео 166. лист овог јеванђеља у Кијев, па у Санкт Петербург.

Мирослављево јеванђеље је поклоњено краљу Александру Обреновићу, и тако стигло у Београд. У мајском преврату 1903. му се губи траг, али га Доброслав Ружић, краљев библиотекар, случајно проналази 1915. и шаље са драгоценостима у Грчку.

"У Првом светском рату, српска војска је као једну од ретких, светиња својих, са собом понела Мирослављево јеванђеље. И прво што је унето у ослобођене српске крајеве било је опет, Мирослављево јеванђеље", објашњава Пејић.

И током Другог светског рата, чудом је спасено, када је, у бомбардовању изгорела народна библиотека. Скривано у манастиру Рача на обали Дрине и тајно, кроз окупирану Србију, враћено у Београд 1943. где се и данас чува, као наш најстарији и најзнаменитији рукопис.

Мирослављево јеванђеље је Унеско, пре петнаест година, уврстио у своју библиотеку "Памћење света", међу највреднија добра људске цивилизације. 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Идеја да се свет повеже музиком коју изводе улични свирачи настала је 2002. године као део покрета Свирај за промене и убрзо наишла на изузетан одјек онланј публике.

U vanrednom stanju usled epidemije virusa korona kada se ljudima savetuje da ostanu kod kuće i vreme provode čitajući, biblioteke nude digitalna izdanja - od rukopisa i starih i retkih knjiga, preko klasika do bestselera.

"Koronavirus: sve što treba da znate o virusu iz Vuhana i kako da ga sprečite", "Koronavirus i maske", "Koronavirus - praktični vodič za pripremu i zaštitu", "Kontroverza Kovid-19", "Priručnik za preživljavanje Kovida-19" ili "Zaštitite porodicu" samo su neki od stotina naslova na onlajn knjižarama. Te knjige zapravo su plagijati, a njihovi autori "pisali" su ih samo da bi zaradili na pandemiji.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone