mumia egipat

Izvor: Pixabay, illustration

Bivša direktorka svetski poznatog Muzeja mumija u meksičkom gradu Guanahuato optužila je lokalne vlasti za nestanak 22 mumije i o problemu obavestila UNESCO kako bi se ta najveća zbirka mumija na svetu sačuvala.

Nekadašnja direktorka, sada promoter kulturnih događaja Paloma Reyes Lacayo se i ranije zbog problema obraćala i Nacionalnom institutu za antropologiju i istoriju a sada posebno jer je pred otvaranje kulturnih atrakcija u Meksiku nakon što su bile zatvorene usled pandemije korona virusa uočeno da mumija nema.

-Prema njenim rečima, koliko god bi priča o krađi mumija bila intrigantna objašnjenje je mnogo dosadnije - radi se o nedostatku brige i pažnje.

-Po mom mišljenju vrlo je verovatno da su ... tela podvrgnuta procesu skeletonizacije- rekla je i dodala da to znači da se očuvana koža, kosa i odeća tih mumija najvjerojatnija raspala i dezintegrisala ne ostavljajuci ništa osim kostiju.

Reyes je nestanak pripisala neadekvatnim uslovima u kojima su mumije čuvane pa je celnike grada optužila za nebrigu.

Upozorila je da je gradska kulturna baština izložena riziku zbog gradske vlade koja je mumije slala na festivale i sajmove širom Meksika pa i na trke automobila - bez odgovarajuceg dozvole ili pridržavanja protokola o zaštiti.

Reyes je kazala da je bila direktor Muzeja do 2018. i da protokol ne dopušta prenošenje mumija van grada.

Iako se Muzej mumija Guanahuatu mogao pohvaliti kolekcijom 117 mumificiranih ostataka, pa i sa 111 čitavih ženskih i muških tela, četiri glave i dva fetusa, Reyes je rekla da ih u muzeju sada ima samo 95.

Mumije iz Gvanahuata su prirodno mumificirana tela iskopana na groblju Svetog Paula u Gvanahuatu, glavnom i najvecem gradu istoimene države, poznatom po borbi za meksicku nezavisnost. Jedna su od najvecih turistickih atrakcija u Meksiku.

Iskopane su izmedu 1865. i 1958. jer njihovi rodaci nisu mogli da plate porez kako bi ostali u grobu. Dva odsto svih iskopanih tela bilo je prirodno mumificirano zbog soli i kišnog perioda u kome su sahranjivana.

Nakon što su ih iskopali kao i sve ostale posmrtne ostatke siromašnih, čuvane su u jednoj kući koja je vremenom postala turisticka atrakcija pretvorena u Muzej koji nedeljno poseti i nekoliko hiljada turista. prenosi Tanjug.

Osim globalno poznatih egipatskih mumija, veliku možda i najveću pažnju naučnika budi i Eci koji umro oko 3.300 p.n.e. sa 45 godina, njegovo telo nađeno je u glečeru na Alpima. Imao je 61 tetovažu koja se poklapala sa akupunkturnim tačkama, oružje, alate i opremu sličnu onoj za prvu pomoć. Tu je i Tolundski covek iz IV veka p.n.e. sačuvan danskim tresetom, što ga cini jednom od najpoznatijih mocvarnih mumija; Mala Inka nađena je 1999. sa još dvoje dece na granici Cilea i Argentine, stara oko 500 godina ... Zagrebačka i Beogradska mumija stare više od 2.000 godina.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Karantinske dane Rade Šerbedžija provodi u Fažani kraj Pule, sa suprugom Lenkom Udovički, decom i unučićima.

Радови су поверени "Југоградњи", која има рок од 150 дана да их заврши. Вредност рестаурације је више од 41 милион динара, а средства су обезбеђена из буџета Републике Србије

Statua koja pokazuje prazninu čoveka i saznanje da tuga živi sa nama, nalazi se na Ženevskom jezeru, zove se Melancolie, a autor je Albert Gyorgy.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone