Francuske knjižare se bore za opstanak

Untitled-1

Foto: Pixabay

Kvartovske knjižare u Francuskoj preživele su prvo televiziju, a kasnije i pojavu internet prodavnica. Ipak, ni približno ih ništa nije ugrozilo kao dvomesečno zatvaranje zbog pandemije i mnogima je zbog toga ugrožen opstanak.

Francuske knjižare, zatvorene 17. marta, počele su s radom prošle nedelje, jer vlada pokušava naći ravnotežu između potrebe da oživi ekonomiju i rizika da se pandemija ponovo razbukta. 

U knjižari ICI u pariskom drugom arondismanu nošenje maske je obvezno, a dezinficijensi za ruke nalaze ispred ulaza i na nekoliko mesta u knjižari kako bi posetioci mogli uzeti i prelistati svaku knjigu čiji ih naslov zainteresuje. 

"Ljudi paze da ne diraju previše knjige. Mi im kažemo da mogu, ali da svaki put moraju upotrebiti dezinficijens", rekla je suvlasnica knjižare Anne-Laure Vial.

Knjižara je zatražila dva manja kredita kako bi prebrodila krizno razdoblje. Niko od njenih 12 zaposlenih nije dobio otkaz. Francuska je raj za bibliofile. Naravno, postoje lanci velikih knjižara, ali one male i nezavisne posebnost su pariskih četvrti. 

U njima se vreva i užurbanost glavnog grada pretvaraju u spokojno i polagano pregledavanje knjiga. 

Izvor: N1

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Јавне установе културе морају да комуницирају са грађанима путем званичне електронске поште и веб презентације чији су стандарди законски дефинисани, речено је данас на трибини под називом Присуство установа културе Србије на Интернету, у Библиотеци Града Београда.

Sterijino pozorje biće održano od 26. avgusta do 3. septembra, objavili su danas iz organizacije.

Bijenale u Veneciji zvanično je odložilo 17. Međunarodnu izložbu arhitekture za 2021. godinu, a najavilo je i novi daum 59. Bijenala umetnosti, koje će biti održano tek 2022. godine.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone