Demarš Srbije Unesku povodom albanskog prisvajanja srpske kulture (VIDEO)

Unesko YtPsc

Foto: Youtube/Printscreen

Mnistarstvo kulture i informisanja Srbije uputilo je Unesku protest povodom ponovljenih pokušaja svojatanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i falsifikovanja istorije koji dolaze preko pojedinih medija iz Albanije.

U pismu Luizi Tompson Flores, direktorki Uneskovog Regionalnog biroa za Evropu, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog sadržaja koji su preko albanskih medija plasirani javnosti i ukazuje na postupanje suprotno principima Uneska, čiji je i Albanija član.

Kako se navodi u pismu, kulturološka različitost, karakteristična za Kosovo i Metohiju, trebalo bi da služi promovisanju dijaloga i mira među narodima na toj teritoriji, a ne pokušajima otimanja kulturnog identiteta srpskog naroda i krivotvorenju istorijskih činjenica.

Istaknuta je i zahvalnost na trudu koji Unesko ulaže na očuvanju materijalnog i nematerijalnog srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

U pismu se dodaje da Ministarstvo kulture i informisanja smatra da najnoviji primeri pokušaja prisvajanja srpske baštine najbolje govore o ispravnosti odluke Uneska da ne primi tzv. Kosovo u članstvo te organizacije, uz konstataciju da bi takav stav trebalo da ostane čvrst princip i u budućnosti.

Spornu emisji možete pogledati ovde.

(Izvor: Tanjug)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

За апликацију када се скине није потребан интернет, може да се игра на мобилном телефону на коме се игра инсталира

Циклус почиње 13. септембра вођењем музејског саветника Петра Петровића, Он и она – на портретима српског сликарства XИX века.

Na Fejsbuk stranici "Uz priču je lakše" svakodnevno glumci, pisci i javne ličnosti čitaju priče za decu, ili odlomke iz priča, kako bi im pomogli da tokom pandemije pobegnu u svet mašte i šale.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone