Andrija Milošević: Postao sam pesnik da decu spasim užasa

andrija

Izvor: Facebook

Glumac Andrija Milošević postao je i pisac za decu tako što je prvo na društvenim mrežama objavljivao pesme koje je sam pisao, recitovao ih, a nakon pošto naišao na oduševljenje mališana, odlučio je da pesme složi i u za sada dve knjige - "Kišni glistac" i "Mačak i skakutavo jaje".

Kako se danas obeležava Međunarodni dan dečje knjige Andrija Milošević se u razgovoru za Nova.rs prisetio šta je on voleo da čita kao dete, a kako je odlučio da i današnjoj omladini bar malo poboljša svet u kome živimo.

Pošto je svakodnevnica postala takva da se u rukama dece češće može videti mobilni telefon, nego knjiga, Milošević ima dobar savet i za to:

“Poručio bih roditeljima da u mobilnom nađu knjige, pa neka ih deca tako čitaju”, istako je glumac i pisac za decu, a onda naveo šta je on čitao:

“Prva knjiga koju sam pročitao meni lično je Bukvar. Omiljena knjiga iz detinjstva mi je knjiga Branka Ćopića “Orlovi rano lete”. Obožavao sam, a i sada obožavam Ćopića. To je najbolji pisac za decu svih vremena, poručio je pesnik za decu”.

Kako je za Dan dečje knjige uzet datum rođenja Hansa Kristijana Andersena, kralja dečjih pisaca, kako ga često nazivaju, pitali smo Andriju i koja bajka je njegov izbor.

“Carevo novo odelo. To je bajka i za odrasle. Možete je čitati kao dete, a i kao zreo čovek. Simbolika je divna i tačna”.

Kao autor dečje poezije nije mogao tačno da odredi šta ga je konkretno pokrenulo na to, inspiraciju kaže da pronalazi najviše u sebi, ali da svakako ima cilj da svojim duhovitim pristupom učini ovaj svet boljim i lepšim.

“Nisam siguran kako je do toga došlo, da postanem dečji pesnik, ali je dobro što je lepo prošlo. Hteo sam da komuniciram sa najmlađima jer smatram da su prepušteni katastrofalnim stvarima na internetu. Inspiraciju pronalazim u sebi. Pokušavam svet da učinim malko boljim”.

Izvor: Nova

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Glumica Hana Selimović ovih dana je izložena najgorim uvredama zbog pojedinih eksplicitnih scena u seriji “Tajkun” Miroslava Terzića koja se emituje na RTS-u.

Na mestu urušene kuće iz 19. veka, u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu, u kojoj je poznati srpski pesnik i slikar Đura Jakšić boravio nekoliko meseci, izgrađena je replika. Stručnjaci su predložili namenu, a zvaničnici lokalne samouprave prihvatili da to bude kutak za okupljanje kragujevačkih umetnika, ali i sertifikovanih proizvođača vina iz centra Šumadije.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone