gradski prevoz 434b

Gradski prevoz u Beogradu još uvek ne funkcioniše, a još uvek se ne zna kada i na koji način će početi sa radom

- Ukoliko lice ne poseduje personalizovanu Busplus karticu, istu za njega može obezbediti samo poslodavac s obzirom da su javni šalteri odlukom Vlade Republike Srbije ukinuti. Uplate pretplatnih karata mogu se obaviti na svim kioscima. Na vratima opredeljenim za ulaz putnika, kontrolori voznih isprava vrše kontrolu radnih naloga - odnosno licenci za zaposlene u zdravstvu ili radnih naloga i Busplus kartica sa uplaćenim mesečnim kartama za ostale zaposlene - objasnio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Kada će, i na koji način, saobraćaj u Beogradu biti normalizovan to još niko tačno ne zna.

- Trenutno na teritoriji grada Beograda funkcionišu posebne linije, one se svakodnevno prate i prilagođavaju zahtevima radno angažovanih zaposlenih, sve dok u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije aktom Vlade Republike Srbije ne bude ukinuta zabrana javnog prevoza putnika - dodao je Nikodijević.

Ipak, i on priznaje da postoji sve veća potreba za gradskim prevozom.

- Trenutno se razmišlja kako da se izađe u susret potrebama povećanog broja zaposlenih koji se sukcesivno vraćaju na posao. Jedan od načina je da se poveća broj vozila na ustaljenim linijama ili da se uspostave nove, poput nedavno uvedene za Surčin. Svakako će se naći brz i adekvatan odgovor uz konsultovanje Privredne komore, ali pre svega poštujući mere zaštite i zahteve Republičkog kriznog štaba.

Koridorske linije "pokriva" GSP "Beograd, dok su uvođenjem vanrednog stanja prestali da rade privatni prevoznici.

- U ovom trenutku nemamo informaciju kada ćemo ponovo početi sa radom. Bićemo obavešteni na vreme o tome, kako bismo pripremili vozno osoblje i vozila, a za sada još uvek nema konkretnih informacija – kaže Drago Tošić iz Konzorcijuma privatnih prevoznika.

Tri varijante za vraćanje gradskog prevoza
Gradski prevoz je ukinut kako bi se smanjila fluktuacija ljudi, a na taj način i širenje korona virusa. Ono što je izvesno, autobusi, tramvaji i trolejbusi će se postepeno vraćati na ulice, a za to postoji nekoliko varijanti:

1. Da sadašnje koridorske linije budu pojačane, odnosno da funkcionišu tokom celog dana ili barem da obuhvate znatno veće vremenske intervale nego što je to sada slučaj.

2. Da se vrate stare, redovne linije, koje su postojale pre redovnog stanja, ali da vozila idu po redukovanom nedeljnom redu vožnje.

3. Da bez obzira na koju se opciju nadležni odluče, gradski prevoz bude barem u prvih nekoliko nedelja namenjen isključivo za zaposlene.

Maske, ograničen broj putnika, razmak od dva metra...
Druga stvar koja je još nepoznanica su bezbedonosne mere koje će morati da se poštuju u gradskom prevozu. Skoro je izvesno da će se tu "prepisati" pravila koja već važe u pojedinim zemljama ili koja se tek najavljuju:

1. Obavezno nošenje zaštitnih maski, kontrolori ne bi puštali u vozilo one koji ih nemaju.

2. Vozači bi i dalje bili "izolovani" od putnika kao što je bio slučaj pre ukidanja prevoza.

3. Ograničavanje broja putnika, ali se još ne zna kako bi to bilo izvedeno.

4. Posebna vrata za ulazak i izlazak iz vozila kako bi se izbeglo "sudaranje" putnika.

5. Držanje razmaka od dva metra između putnika na stanici, a po mogućstvu i u vozilima.

Naravno, vraćanje gradskog prevoza umnogome će zavisiti i od skraćivanja, odnosno ukidanja policijskog časa.

 

(Izvor: Srbija danas)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Predsednik Srbije je rekao da je pre nešto više od sat vremena preminula još jedna osoba stara 60 godina u bolnici Dragiša Mišović, i dodao da je to treća osoba koja je preminula u našoj zemlji od koronavirusa. Кako je rekao, u pitanju je ženska osoba koja nije imala tešku kliničku sliku.

Tri osobe su lakše povređene u dve saobraćajne nesreće tokom noći u Beogradu, rečeno je u Hitnoj pomoći.

Ana Ivanović, proslavljena srpska teniserka, pomogla je u doniranju 35 respiratora i medicinske opreme Srbiji, u borbi protiv koronavirusa.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone