Sve više "NE" vakcini protiv koronavirusa

marijazaricvakcina

Foto: Pixabay

Četvrtina Amerikanaca jedva ima nameru ili nema uopšte nameru da primi vakcinu protiv koronavirusa, zabrinuta zbog rekordnog vremena u kojem se vakcina ispituje i straha od njene bezbednosti, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Dok zdravstveni stručnjaci kažu da je za povratak u normalan život potrebna vakcina da spreči zarazu, ispitivanje ukazuje i na potencijalni problem sa poverenjem u američku administraciju koja je pod kritikama zbog kontradiktornih smernica o bezbednosti tokom pandemije.

Prema rezultatima ankete koju su sproveli Rojters i Ipsos, oko 36 odsto ispitanika je reklo da bi ih za vakcinu manje opredelilo kada bi američki predsednik Donald Tramp rekao da je bezbedna, dok bi 14 odsto onda bilo više zainteresovano za injekciju.

 Većina ispitanih od 4.426 Amerikanaca rekla je da bi na njih ipak jak uticaj imalo ono što preporučuje Uprava za hranu i lekove ili rezultati sveobuhvatnih kliničkih studija koji bi potvrdili da je vakcina bezbedna.

Tramp je obećao da će vakcina biti gotova do kraja godine, iako je u proseku potrebno 10 godina i više da bi se znalo da je vakcina efikasna i sigurna. Mnogi stručnjaci veruju da vakcina koja je u potpunosti prošla ispitivanja i dobila zvanične vladine dozvole, neće moći da bude dostupna pre polovine sledeće godine, piše VOA.

Anketa je sprovedena od 13. do 19. maja.

(Izvor B92)

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pomagajte, zatvoreni smo ni krivi ni dužni. Srpski državljani, njih ukupno 21, koji se nalaze na kruzeru „Rubi prinses“ nedaleko od Sidneja, apeluju na sve koji mogu da im pomognu, a posebno na australijske vlasti da im pruže bilo kakvu informaciju o tome kada će moći da napuste brod i krenu svojim kućama.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je večeras da je epidemiološka situacija u Nišu veoma ozbiljna i nepovoljna.

U poslednja 24 časa jedna osoba je preminula od koronavirusa, dok je novoobolelih 25 osoba.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone