Patrijarh Irinej: Crkve neće biti zatvarane tokom vanrednog stanja

Patrijarh-Irinej

Hramovi Srpske pravoslavne crkve tokom pandemije virusa korona i vanrednog stanja neće se zatvarati, izjavio je patrijarh srpski Irinej za list "Danas".

Patrijarh je rekao da će vernici sami odlučiti da li će primati sveštenike zbog osvećenja vodice i da li će se pričestiti i celivati ikone.

Kada je reč o svećenju vodice, patrijarh je naveo da je sveštenicima preporučeno da pozovu parohijane telefonom i pitaju da li žele da ih prime u svoje domove.

"Nema nikave prisile, odluku donose vernici", rekao je patrijarh srpski Irinej.

Što se tiče zdravstvenog stanja sveštenika, patrijarh je dodao da i za njih važe mere zaštite kao i za sve druge građane.

Kako navodi "Danas", to su pravila koja važe u arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, u kojoj je patrijarh nadležni arhijerej.

Taj "model" crkvenog života tokom uskršnjog posta ne važi u potunosti u celoj SPC, mada sve srpske vladike vernike najpre pozivaju da poštuju preporuke nadležnih državnih vlasti, lekara i epidemiologa, piše "Danas".

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

 Premijer Rusije Mihail Mišustin smešten je u bolnicu nakon što je saopštio da je pozitivan na korona virus.

Do sada su testirana 2.323 zdravstvena radnika, 260 zaposlenih u zdravstvenom sistemu pozitivno je na virus korona, a za određeni broj se čekaju nalazi, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Britanski dubl teniser Ken Skupski smatra da će situacija sa virusom Covid-19 potrajati još najmanje šest meseci.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone