Novo otkriće: Da li roba iz prodavnice mora da se dezinfikuje zbog korone? (FOTO)

hrana1

Foto: Pixabay.com

Ako vam je već postalo rutina da brišete pakovanja robe koju donesete iz prodavnica ili dostavljenih paketa, možda je vreme da to preispitate, kažu stručnjaci, posebno ako vam je to uzrok dodatnog svakodnevnog stresa.

Američka državna agencija za hranu i lekove (FDA) ističe da nema stvarnog rizika zaraze virusom korona tim putem, prenosi Tanjug pisanje američkih medija.

„Uveravamo vas da nema dokaza da su ljudska ili životinjska hrana i pakovanja hrane povezana s prenošenjem korona virusa“, objavila je FDA.
Džejmi Lojd-Smit, jedan je od naučnika koji su učestvovali u analizi koliko virus SARS kov2 ostaje na raznim površinama.
Uprkos tome što je istraživanjem utvrđeno da se virus zadržava na kartonskim površinama do 24 sata, na metalu i plastici dva do tri dana, Lojd-Smit ne pere ambalažu iz prodavnica.

On dodaje da se prema svojim rukama ponaša kao da su potencijalno kontaminirane, dok barata namirnicama i vadi ih iz ambalaže, pa kad završi s tim poslom, uvek ih opere.

Virolog Džon Vilijams, koji decenijama proučava viruse korona, takođe nije zabrinut.

„Mi malo kuvamo kod kuće, malo naručujemo hranu za naš dom prepun studenata koji su se vratili iz koledža“, kaže Vilijams i dodaje da ni oni ne brišu pakovanja iz restorana.

Mogućnost da neko „ostavi“ dovoljno virusa na nekoj namirnici ili pakovanju vrlo su mali, i na to gledam kao na „hipotetički rizik“, kaže Lojd-Smit.

„Prema tome, pažljiv sam, redovno perem ruke, ali ne zato što mislim da zrače virusima“, dodaje on. Njegov savet za postupanje promenio bi se, kaže Lojd-Smit, kad bi se radilo o starijoj osobi ili nekom čiji je imunitet narušen.

„Jednostavna i razumna mera predostrožnosti za namirnice koje ne moraju u frižider jeste da ih ostavite da stoje jedan ili više dana netaknute pre nego što ih raspakujete. Takav postupak značajno bi smanjio količinu eventualne kontaminacije“, kaže on.

Zabrinutost zbog mogućeg prenosa virusa preko raznih površina pojavila se u martu, kada je objavljena studija u časopisu Nju ingland džurnal of medisin.

izvor: Sputnjik

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od četvrtka od 16 sati na Kosovu stupiće na snagu, nove, blaže mere zabrana. Zatvara se karantin u studentskom domu u Prištini

Hramovi Srpske pravoslavne crkve tokom pandemije virusa korona i vanrednog stanja neće se zatvarati, izjavio je patrijarh srpski Irinej za list "Danas".

Naučnici su razvili antivirusni premaz koji bi mogao da zaštiti površine od korona virusa tokom 90 dana.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета