Američka državna agencija za hranu i lekove (FDA) ističe da nema stvarnog rizika zaraze virusom korona tim putem, prenosi Tanjug pisanje američkih medija.
FDA has heard your concerns about shopping for #food safely. We want to assure you there is currently NO evidence of human or animal food or food packaging being associated with transmission of the #COVID19 . More food shopping info here: https://t.co/fYSYA9TH2R
— FDA FOOD (Ctr for Food Safety & Applied Nutrition) (@FDAfood) April 16, 2020
„Uveravamo vas da nema dokaza da su ljudska ili životinjska hrana i pakovanja hrane povezana s prenošenjem korona virusa“, objavila je FDA.
Džejmi Lojd-Smit, jedan je od naučnika koji su učestvovali u analizi koliko virus SARS kov2 ostaje na raznim površinama.
Uprkos tome što je istraživanjem utvrđeno da se virus zadržava na kartonskim površinama do 24 sata, na metalu i plastici dva do tri dana, Lojd-Smit ne pere ambalažu iz prodavnica.
On dodaje da se prema svojim rukama ponaša kao da su potencijalno kontaminirane, dok barata namirnicama i vadi ih iz ambalaže, pa kad završi s tim poslom, uvek ih opere.
Virolog Džon Vilijams, koji decenijama proučava viruse korona, takođe nije zabrinut.
„Mi malo kuvamo kod kuće, malo naručujemo hranu za naš dom prepun studenata koji su se vratili iz koledža“, kaže Vilijams i dodaje da ni oni ne brišu pakovanja iz restorana.
Mogućnost da neko „ostavi“ dovoljno virusa na nekoj namirnici ili pakovanju vrlo su mali, i na to gledam kao na „hipotetički rizik“, kaže Lojd-Smit.
„Prema tome, pažljiv sam, redovno perem ruke, ali ne zato što mislim da zrače virusima“, dodaje on. Njegov savet za postupanje promenio bi se, kaže Lojd-Smit, kad bi se radilo o starijoj osobi ili nekom čiji je imunitet narušen.
„Jednostavna i razumna mera predostrožnosti za namirnice koje ne moraju u frižider jeste da ih ostavite da stoje jedan ili više dana netaknute pre nego što ih raspakujete. Takav postupak značajno bi smanjio količinu eventualne kontaminacije“, kaže on.
Zabrinutost zbog mogućeg prenosa virusa preko raznih površina pojavila se u martu, kada je objavljena studija u časopisu Nju ingland džurnal of medisin.
izvor: Sputnjik