Nemački stručnjaci: Crnogorsko more krije rešenje za koronu?

jadranresenje

Izvor: Pixabay

Ceo svet trenutno traga za rešenjem problema pandemije virusa korona, a naučnici iz Nemačke istražuju da li se ono krije u crnogorskom moru, na dnu Jadrana.

Na morskom dnu Jadrana raste zlatni sunđer, ima ga po celom Mediteranu, ali najviše na crnogorskom primorju, a njegovu sposobnost da se odbrani od bakterija i virusa, među kojima su i RNA virusi kao što je SARS Cov-2, proučavaju naučnici iz Bergakademije Frajberg, prenose crnogorske „Primorske novine“ pisanje nemačkog „Frajpresea“.

Stručnjaci sa Bergakademije na crnogorskom Jadranu imaju 100 kvadrata rezervoara u kojima gaje i proučavaju zlatni sunđer zajedno sa farmakolozima sa Univerziteta Drezden.

Najviše se bave otpornošću sunđera na sve zamislive biološke uzročnike bolesti, kao što su bakterije, virusi ili bacili.

Profesor dr Herman Erlih sa Bergakademije objašnjava da sunđer ne sme da bude previše izbirljiv što se tiče hrane, već uzme šta mu voda nanese. Ali voda mu donosi i viruse i bakterije koje on ubija bez ikakvih problema, iako nema imunološki sistem. Čak i kada se povredi, ovaj sunđer sprečava da u njegovu otvorenu ranu prodru virusi ili bakterije, jer izaziva hemijsku reakciju pri kojoj nastaju hemijski izmenjene aminokiseline bromtirosini.

Do sada su naučnici uspeli da definišu 35 bromtirosina koji uništavaju strana tela koja pokušavaju da prodru u sunđer, bukvalno sve viruse i bakterije. Uz to, bromtirosin sprečava gradnju proteina, a time i širenje RNK virusa, kakav je i SARS Cov-2.

Nemački naučnici već dugo izučavaju ovaj mehanizam, a do sada su nameravali da ga koriste u borbi protiv tumora. Već su obavljena i klinička ispitivanja koja su pokazala da bromtirosin nije štetan po samu ćeliju napadnutu rakom.

Oni su uspeli i da supstancu iz sunđera pretvore u kristalnu formu i imaju je već dovoljno za kliničke studije. Kako dodaju, izolovano je oko 10 grama koji će biti ustupljeni za laboratorijska ispitivanja u vezi sa novim virusom korona.

Izvor: Sputnik

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Šef antiterorističkog centra Zajednice nezavisnih država (CIS) Andrej Novikov izjavio je da su teroristi prešli na onlajn trgovinu oružjem, eksplozivima i drogom zbog pandemije Kovid-19.

Posle regionalnih, i mnogi elektronski mediji u svetu preneli su veceras iz Beograda vest da je Danilo Vučić, stariji sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zaražen virusom korona i hospitalizovan.

Trebalo bi da 11. maj bude datum kome se Francuzi raduju, jer od tog dana vlada planira da ublaži mere izolacije uvedene 17. marta, koje, između ostalog, zabranjuju građanima da se udalje više od kilometar od adrese stanovanja.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone