Kanadski naučnici tvrde: Kanabis sprečava i leči koronu!

marihuana 500 pixabay

Izvor: Pixabay

Tim kanadskih naučnika veruje da kanabis može pomoći u prevenciji, a zatim i u lečenju virusa korona. Oni su se fokusirali na pojedine aktivne supstance u kanabisu koje mogu ojačati zaštitu ćelija od virusa korona.

Istraživači s Univerziteta u Letbridžu su uvereni da neki aktivni sastojci iz kanabisa mogu da utiču na sprečavanje ulaska virusa u ćelije pluća u kojima se potom množi i širi, prenose „Nezavisne“ pisanje „Njujork posta“. Sugerišu kako kanabis može smanjiti ulazne tačke virusa do 70 odsto.

Prema kanadskoj studiji, kanabidioli bi promenili nivo receptora ACE2 u telu za koji se virus korona vezuje i preko koga ulazi u ljudsko telo, što bi čoveka učinilo manje „poželjnim“ domaćinom za virus i, u teoriji, smanjilo rizik od infekcije.

-Naš rad bi mogao imati ogroman uticaj jer nema mnogo lekova koji bi mogli smanjiti infekciju za 70-80 odsto- stoji u studiji.

Oni su od 800 varijanti kanabisa izdvojili 13 ekstrakata za koje veruju da mogu uticati na nivo ACE2 u ljudskom telu.

Naučnici su naglasili da je potrebno još istraživanja kako bi dokazali učinkovitost kanabidiola.

-Verujemo da bi u budućnosti preparati od kanabidiola mogli biti dodatak lečenju ili preventiva u borbi protiv virusa korona- kazala je naučnica Olga Kovalčuk.

Kanabis se čak može upotrebiti za „razvijanje jednostavnih preventivnih tretmana u obliku proizvoda za ispiranje usta i grla“, pokazala je studija, uz „potencijal da se smanji ulazak virusa“ kroz usta.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministar Rasim Ljajić ukazao je da će ove nedelje apoteke dobiti zaštitne maske, kao i da nema nikakvih nestašica osnovnih namirnica

U Republici Srbiji je do 15 časova 31. marta 2020. godine registrovano ukupno 900 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Obavezan karantin i posle otvaranja avio saobraćaja. Zamenica direktora instituta za zdravlje Srbije Darija Kisić Tepavčević potvrdila je da će penzioneri posle Uskrsa moći da prošetaju od 18 sati.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone