Goran Stevanović: Nema mesta prevelikom opuštanju! Infekcija se vraća na jesen

goran-stevanovic1

Foto: Youtube Printscreen

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović smatra da se situacija sa novim virusom smiruje, ali da i dalje nema mesta prevelikom opuštanju.

Epidemija jenjava od onog trenutka kad smo izašli iz vrha novoobolelih, kaže Stevanović. Praktično se uvodimo u završnu fazu epidemije, ali kada će se tačno završiti - trebaće još vremena, dodaje.

"Da li će se infekcija vratiti na jesen - SZO to očekuje i predviđa kao mogućnost, ono što je obaveza našeg zdravstvenog sistrema, koji se dosta dobro nosio sa ovim prvim udarom, jeste da se pripremimo kao da će se vratiti i da se pripremimo kao da će biti istog ovakvog intenziteta, a da li će se to desiti, ostaje da vidimo", rekao je doktor.

O tom virusu ne znamo dovoljno dobro i o samoj bolesti i o samoj epidemiologiji, tako da bismo mogli stopostotno da preciziramo takav razvoj događaja, naveo je.

Da biste takav virus upoznali, kaže, potrebne su praktično godine ako ne decenije. Tek onda možete reći da znate sve i da znate varijatete, tek smo na počeku u naučno-istraživačkom delu posla, znamo mnogo više nego što smo znali na samom početku, znamo izuzetno dobro kako da ga kontrolišemo, ali da dajemo prognoze na višemesčnom ili godišnjem nivou - moramo biti vrlo oprezni, rekao je doktor.

Dodaje da se epidemiološka situacija u zemlji smiruje, uz pojavu pojedinačnih žarišta, tamo gde se malkice popusti sa pridržavanjem mera. Kaže da Infektivna klinika KCS sada ulazi u drugi fazu zbrinjavanja epidemije, jer se pojedine kovid bolnice bolnice "gase", kao i kovid centri, i da preuzimaju pacijente kojima je potrebna dalja nega.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vladimir Vladimirovič Putin poslao je u Srbiju svog najboljeg "ubicu korone", najvećeg ruskog stručnjaka za biološki rat, general-majora Mihaila Černišova.

Nagli porast broja zaraženih utiče i na procene i analize srpskih epidemiologa. Kako su krajem maja procenili epidemiolozi sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, prvi dan bez novih slučajeva korone trebalo je očekivati oko 25. juna.

Dve osobe preminule tokom noći na Kliničkom centru Vojvodine. ukupno preminulih u Vojvodini je 8

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone