ГАСТАРБАЈТЕРИ У МОРОВИЋУ БЕЗ СТРУЈЕ И ТОПЛЕ ВОДЕ (ВИДЕО)

morov

youtube

Dvadesetpetogodišnji Milorad Debeljak, koji je iz Austrije krenuo u rodno Kraljevo, ostao je zatočen u pograničnom karantinu u Moroviću gde, kako kaže, nama struje, tople vode, ni osnovnih higijenskih uslova.

Prema Miloradovim rečima, on je u Austriji radio sezonski posao kao kuvar, zbog čega nije mogao tamo da ostane i nakon što je zimska sezona završena, objekat u kom je radio zatvoren, a on ostao bez smeštaja.

Kada je stigao na granični prelaz između Hrvatske u Srbije, kako kaže, policija mu je ponudila dve opcije, da se vrati odakle je došao, ili da bude smešten u karantin.

“Pisalo je da ko nema prebivalište u Srbiji i ko ima simptome ostaje ovde. Međutim, niti iko od nas ima simptome, a koliko znam, velika većina ima prebivalište u Srbiji. Stvarno ne znam šta se dešava. Ne znamo koliko ćemo da budemo ovde, niko nam se ne obraća, ništa se ne zna”, kaže Milorad.

On procenjuje da u kampu trenutno ima oko 80 ljudi, koji veći deo vremena provode napolju, dok su im uslovi u šatorima jako loši.

Moram da držim telefon često ugašen kako bi sačuvao što više bateriju. Jer nema struje, uslovi za život su minimalni. Imamo da jedemo, imamo da pijemo vodu”, kaže ovaj dvadesetpetogodišnjak.

Kako kaže, u kampu je nemoguće pridržavati se opštih mera propisanih radi suzbijanja koronavirusa.


“Od pet kreveta, koliko imamo u šatoru, dva su spojena, ostala tri su na pola metra razdaljine. U početku nije bilo ni sapuna, međutim, danas sam otkrio da imamo dva koja delimo nas 80”, kaže on.

Milorad tvrdi da osim struje, u kampu nema ni tople vode, ka i da još uvek ne mogu da se okupaju.

“Ne znam šta se dešava, greju valjda vodu u nekoj cisterni… Svi su nervozni, svi su pod stresom, baterije nemamo gde da napunimo pa nećemo moći ni da se javljamo porodicama”, završava on razgovor.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

SAD su večeras postale zemlja s najviše osoba kod kojih je potvrdjena zaraza novim korona virusom. Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, u SAD je do sada potvrdjena zaraza više od 82.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 1.100.

Ministar policije Nebojša Stefanović pozvao je direktora policije Vladimira Rebića da na sve ulice u Beogradu i širom Srbije izvede policiju, žandarmeriju, posebne i specijalne jedinice, ali i pripadnike redovne i saobraćajne policije, kako bi kontrolisali građane na ulicama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se EU nalazi pred najvećim izazovom od svog osnivanja.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone