th

Imamo VAKCINU protiv KORONAVIRUSA! Američka kompanija Moderna Inc. koja se bavi proizvodnjom lekova isporučila je svoju prvu seriju cepiva protiv koronavirusa COVID-19 nadležnim američkim zdravstvenim agencijama kako bi se mogla pokrenuti prva testiranja na ljudima.

Moderna Inc. je saopštila da je poslala uzorke cepiva Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i kako očekuje da će prva klinička ispitivanja na ljudima započeti krajem aprila. Preliminarni rezultati mogli bi biti dostupni u julu ili avgustu, piše The Wall Street Journal.


Kompanija se koristila tehnologijom mRNK koja je prilično obećavajuća jer su mRNK cepiva hipotetički brža i efikasnija od onih koja se temelje na DNK. Razlog tome je što cepiva koja se temelje na DNK moraju komunicirati s jezgrom stanice, dok se mRNK nalazi po celoj stanici pa je stoga mnogo pristupačnija.

S druge strane, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je juče kako polaže nade u antivirusni lek protiv ebole – Remdesivir, koji se pokazao kao efikasan u smanjenju simptoma COVID-19.

Dodala je da se već sada sprovode klinička ispitivanja na ljudima i da bi rezultati mogli biti poznati za nekoliko nedelja. Gilead Science, kompanija koja proizvodi Remdesivir, potvrdila je za CNN da sarađuje sa kineskim zdravstvenim stručnjacima i da lek prolazi dva klinička testiranja na pacijentima zaraženim koronavirusom.

„Sprovode se dve vrste kliničkih testiranja, jedna na pacijentima s teškim simptomima, a druga na onima sa umerenim simptomima. Rezultate očekujemo u aprilu“, saopštili su iz kompanije Gilead Science.

Izvor: Kurir

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U teškom stanju, tražio pomoć iz Rusije i Francuske! Leži bolestan od koronavirusa već dva dana.

Žarište pandemije se iz Kine preselilo u Evropu, pa sada zvanični Peking šalje pomoć u maskama i drugoj deficitarnoj opremi gde god je to potrebno, uključujući i Srbiju.

U Kosovskoj ulici u Vranju u petak je, pred policijski čas dug 50 sati, uhapšen jedan Albanac, vlasnik pekare "Arena".

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone