Vojin Rakić: Vlast žuri da zbrza izbore zbog korone, Kosova i ekonomskog kolapsa

vojin1

Foto: Youtube Printscreen

Bojkot izbora je jedini put, jer oni neće biti fer, a i potpuno je neodgovorno održavati ih u toku pandemije, izjavio je profesor Vojin Rakić, direktor Centra za bioetičke studije u Danu uživo.

Kaže i da se vlast žuri da "zbrza izbore", jer epidemija koronavirusa može ponovo da bukne, pod pritiskom su zbog Kosova, a i pred ekonomskim kolapsom smo, a to su sve oblasti u kojima se vlast hvali da je radila dobro.

Za tačno jedan mesec održavaju se, prema sadašnjem planu, izbori u Srbiji. Umesto predstavljanja programa jedno od najvećih pitanje je podrška bojkotu izbora. Pre dva dana ispred Skupštine Srbije održana je tribina "Podrška akademske zajednice bojkotu izbora".

Ideja za bojkot je, kaže profesor Rakić, jasna, i to iz više razloga.

"Izbore ne bi trebalo održati, prvo, zbog pandemije, ovo je retka situacija kada je apsurdno i kontraproduktivno održavati izbore, jer epidemija može da bukne. Ljudi rade na glasačkim mestima, stoji se u redovima, rizik je. Drugo, izbori ne mogu biti fer, pošteni ili čak blizu toga. Ukoliko se predstavnici vlasti, konkretno Aleksandar Vučić, 50 puta više pojavi u medijima sa nacionalnom frekvencijom nego svi opozicioni lideri zajedno, to jasno govori o tome da ne može biti fer borba", naglasio je Rakić.

On dodaje da je trenutna vlast "daleko od demokratske".

"Ukoliko imate situaciju da izvršna vlast vrši pritisak na pravosuđe, ukoliko izvršna vlast postavlja tužioce, ne zamenike, onda izvršna vlast ima punu kontrolu nad tužiocima, ona dobija ono što želi u parnicama i krivicama...Izvršna vlast je dakle, preuzela sudsku vlast pod svoju kontrolu. Na stranu što ima nekih časnih sudija koji i dalje sude po savesti, sudska vlast je postala grana izvršne vlasti", izjavio je Rakić.

 I to nije sve, dodaje.

"Zakonodavna vlast je u vanrednom stanju suspendovana. Izvršna vlast je preuzela i zakonodavnu vlast. Parlament je posle naknadno verifikovao odluku izvršne vlasti, koja je u međuvremenu vladala dekretima...Sve je postala izvršna vlast, a u okviru nje imamo uzurpaciju vlasti jednog čoveka, a kako se to zove, građani već znaju", kazao je gost N1.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jak imunitet nas štiti od virusa i bakterija.

Leskovac je danas grad sa najviše novoobolelih stanovnika od novog koronavirusa. Sa 21 potvrđenim slučajem od ukupno 89 u celoj Srbiji u poslednja 24 sata, ovaj grad je ne samo danas žarište epidemije.

Posle vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, građani Republike Srpske se polako vraćaju normalnom životu

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone