U Banatu niče još 31 vetrenjača za proizvodnju struje

vetropark

Foto: Brif.rs

Kompanija New Energy Solutions, koja je 2019. otvorila Vetropark Kovačica, planira da na tom područuju izradi još jedan - Vetropark Crepaja.

U Planu detaljne regulacije, koji je odeljenje za urbanizam Opštine Kovačica stavilo na rani javni uvid, navodi se da je cilj izrade plana stvaranje planskog osnova za izgradnju vetrogeneratorskog postrojenja, kao i drugih energetskih postrojenja koje proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Predviđeno je da vetropark ima 31 vetrogeneratora, svaki pojedinačne snage oko 7 MW i trafo stanicu adekvatnog napona i snage. Maksimalna visina vetroturbine sa lopaticom u gornjem položaju iznosi oko 230 m, dok ukupna snaga vetroparka iznosi do 220 MW, piše eKapija.

Kako se navodi, prostor na kome je predviđena gradnja vetroparka se nalazi van građevinskog područja naselja i čini ga poljoprivredno zemljište sa kanalskom mrežom za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i mrežom atarskih puteva.

U obuhvatu Plana je i zemljište javnih namena - mreža javnih puteva i vodoprivredne površine, kanalska mreža za melioraciju sa pojasom za održavanje kanala, kao i linijski infrastrukturni objekti.

Planom će se predvideti saobraćajni pristup, preko postojećih atarskih i pristupnih puteva. Definisaće se trase i kapaciteti mreže infrastrukture neophodne za funkcionisanje kompleksa.

Planirane su minimalne intervencije u prostoru u smislu dalje degradacije područja, kao i zaštita i primena ekoloških principa u projektovanju i izgradnji.

(Izvor; B92)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović objasnio je da u izbornoj noći nema nareru da bude korektan prema medijima koji su ga tokom predizborne kampanje pratili neobjektivno.

Vlada Srbije upozorila je danas da se pojavio lažni sajt za glasanje iz inostranstva - www.hocudaglasam.com.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac pokrenuo je disciplinski postupak protiv članova Statutarne komisije DS, saznaje nezvanično "Blic". Postupak je pokrenut protiv sedam od devet članova ovog tela.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone