Tito u kampanji SPS: Vučić sve ostalo prisvojio

Josip Broz TITO, VIKI

Foto: Vikipedia

U jeku izborne kampanje lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, polažući venac na grob nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, prisetio se da je SPS pravni i politički naslednik partije čiji je predsednik bio Tito.

I Dačićevi omladinci, koji se nisu bili ni rodili u vreme doživotnog predsednika Jugoslavije, danas nalaze da on predstavlja najvažniju tradiciju socijalističke ideje u Srbiji. Sagovornici Danasa, politički analitičari, smatraju da je jedini razlog zbog koga se Tito našao u fokusu kampanje socijalista što SPS nema svoju politiku i nema sa čim drugim u kampanju.

„Sve uspehe vlade o kojima bi socijalisti mogli da govore biračima preuzeli su Vučić i Srpska napredna stranka, pa socijalistima ne preostaje ništa drugo nego da se prisećaju prošlosti“, tvrde naši sagovornici.

– SPS verovatno polazi od istraživanja koja su sprovođena ne tako davno i koja pokazuju da je Titov rejting izuzetno visok. Kada bi kojim slučajem mogli Tita da materijalizuju, on bi postigao isti rezultat kao Vučić, koji je nesumnjivo po rejtingu neporikosnoven danas. I SPS upravo taj Titov rejting pokušava da eksploatiše. Spominjući Tita oni se obraćaju onom delu populacije koji ima sentimentalne odnose prema bivšem predsedniku Jugoslavije, kako bi ih privukli na svoju stranu – napominje politički analitičar Dragomir Anđelković.

I njegov kolega Boban Stojanović ocenjuje da je tema izborne kampanje socijalista očekivana, jer veliki broj ljudi danas smatra da se najbolje živelo u vreme Tita i da je tada država imala najveći ugled u svetu.

– Kroz sećanje na taj period oni kod starijeg dela naše populacije pokušavaju da izazovu pozitivne emocije, jer tada je zdravstvo i obrazovanje bilo na zavidnom nivou, a to su teme koje su za građane izuzetno važne. Spominjući Tita socijalisti pokušavaju da se predstave kao garant da će zdravstvo i obrazovanje i nadalje biti besplatno i dostupno za sve, iako naravno nije besplatno – ističe Stojanović.

Za Đorđa Vukadinovića je razlog zašto socijalisti toliko godina kasnije eksploatišu ime Tita jednostavan. „Oni nemaju politiku i praktično ne postoji tema sa kojom bi izašli pred birače“, kaže Vukadinović i dodaje da iako im je vremenski bliži, socijalisti izbegavaju da u kampanji spominju Slobodana Miloševića, pre svega da ne bi izazvali negativne reakcije iz sveta, pa je zato najbezbolnije vratiti se u dalju prošlost.

Vukadinović smatra i da je sve teme, uspehe i dostignuća aktuelne vlasti, o kojima bi socijalisti možda i mogli da govore, prisvojio Vučić i SNS, i da SPS ne preostaje ništa drugo nego da se vrate Titu. To im je najsigurnije i najbezbolnije i ne postoji mogućnost da se zamere koalicionim partnerima.

– To što se Ivica Dačić izjavama povremeno vraća Titu, a po potrebi i Slobodanu Miloševiću, govori o Dačićevom neshvatanju vremena i prostora u kojem živi. Zato Dačić i treba što pre da postane čovek političke prošlosti – zaključuje Vuk Velebit, politički analitičar.

(Izvor: Danas)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Najava predsednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića o izlasku na izbore uzdrmala je opoziciju, čiji pojedini lideri planiraju da u pomoć odbrani bojkota pozovu Evropsku Uniju.

Na nekoliko dana do parlamentarnih izbora analitičirari su saglasni da je pozicija vladajuće kolaicije neprikosnovena.

Na adresu Republičke izborne komisije stiglo je 11 prigovora na tok trke za glasove, kao i na proglašenje lista za izbore zakazane za 21. jun. Prihvaćen je samo jedan, kojim je i "oboren" spisak kandidata za poslanike "Zavetnika", jer su u nazivu liste koristili reč hrabro, koje nema u imenu partije, što je protivzakonito.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone