Osuđenici za ratne zločine u pohodu na skupštinske klupe

kapetan Dragan- YT Al Jazeera Balkans

Foto: Youtube/Printscreen

Povodom kandidatura Vojislava Šešelja i Dragana Vasiljkovića osuđenih za rate zločine na izborima 21. juna švajcarski list Tagesancajger piše da je u Srbiji, pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića odrasta generacija koja nema pojma o istoriji.

Navodi se da “život Dragana Vasiljkovića verovatno nikada nije bio monoton” i da je “često bio krvav”. Kako je istaknuto Vasiljković kaže da je bio aktivan u bezbednosnom području na crnom kontinentu, što zvuči kao blagi opis njegovih aktivnosti kao plaćenika.

A onda je, kako se dodaje, 1991. pred raspad multietničke Jugoslavije, na aerodrom u hrvatskom gradu Rijeci sleteo jednomotorni avion kojim je upravljao Dragan Vasiljković – požurio je iz SAD da pomogne pobunjenim Srbima da spreče hrvatsku nezavisnost.

Otada se Vasiljković zvao “kapetan Dragan”, postao je heroj kao iz stripa – i počinio ratne zločine. Žrtve su mu bili hrvatski civili i nemački novinar Egon Skotland, koji je izveštavao za Zidojče cajtung. Zbog toga je hrvatski sud osudio Vasiljkovića na 15 godina zatvora.

Ratni zločinac je kako se navodi pušten je krajem marta i deportovan u Srbiju. Sada je navalio da uđe u srpski parlament. Izbori će biti održani 21. juna, a 65-ogodišnji Vasiljković trenutno prikuplja potpise za svoju kandidaturu i kaže da kao predstavnik naroda, hoće da se bori za prava uhapšenih Srba u Hrvatskoj, na Кosovu i u Crnoj Gori.

Pored toga, Vasiljkovićje kako se kaže, veli da je krajnje vreme da vlasti puste ubice prozapadnog premijera Zorana Đinđića koje je nazvao herojima što su srpski opozicioni političari osudili kao drske i nemoralne izjave, navodi se u tekstu koji potpisuje novinar Enver Robeli.

Navodeći da je ponovnu kandidaturu najavio i Vojislav Šešelj list dodaje da je “velikosrpskog nacionalistu, poznatog na celom Balkanu, Haški tribunal zbog zločina protiv čovečnosti 2018. osudio na deset godina zatvora” ali pošto je kazna bila kraća od istražnog pritvora, “nije morao da bude stavljen iza rešetaka i mogao je da nastavi svoju političku karijeru u beogradskom parlamentu”.

Prema zakonu, poslanici gube mandat ako su osuđeni na više od šest meseci zatvora. Međutim, srpsko pravosuđe i vlada u slučaju Šešelja su zatvorili oči. Ratni zločinac i šef male Radikalne stranke sveprisutan je u medijima, može da negira genocid u Srebrenici i javno predstavlja svoje knjige sa vulgarnim naslovima i uvredljivom prozom, ističe se u osvrtu.

- Svoju kandidaturu ovih dana priprema penzionisani general vojske Božidar Delić, Šešeljev partijski prijatelj. I Delić je do sada takođe bio u parlamentu, iako borci za ljudska prava u Srbiji nemaju sumnji da je počinio ratne zločine na Кosovu. Prema beogradskom Fondu za humanitarno pravo, tokom rata 1999. Delićeve jedinice ubile su 885 albanskih civila u osam sela na Кosovu. Uprkos snažnim dokazima, navodni masovni ubica ne mora da se boji optužbi srpskog pravosuđa, navodi se.

Švajcarski list citira istraživačku platformu Birn, prema kojoj se za poslaničko mesto prijavljuju i “dva političara, za koje se tvrdi da su pretili i ucenjivali svedoke ratnih zločina”.

- Njih poternicom traži naslednica organizacije sada raspuštenog tribunala UN za bivšu Jugoslaviju, ali Beograd odbija da ih izruči Hagu. Još dva kandidata za parlament povezana su sa ratnim zločinima u Bosni i na Кosovu, dodaje se.

I dok je pravosuđe neaktivno, zločince slave kao heroje, navodi se u analizi i dodaje da Ministarstvo odbrane organizuje književne večeri ratnih zločinaca, te da je jedan od njih čak hvaljen kao uzor budućim srpskim oficirima i jednom prilikom bio je gostujući predavač na vojnoj akademiji.

- Sa Aleksandrom Vučićem na čelu države, u Srbiji odrasta generacija koja nema pojma o istoriji. Borci za ljudska prava, Evropska unija, a sada i članovi Predstavničkog doma SAD protestuju protiv istorijskog revizionizma. Njihove apele niko ne čuje, zaključuje Enver Robeli u analizi. 

(Izvor: Dojče vele)

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iz običnih američkih prodavnicima počelo je da nestaje meso, piše Blumberg dok je suprotna situacija je primetna u premijum prodajnim mestima, gde uglavnom kupuju ljudi sa velikim prihodima.

Ispred Skupštine Srbije pristalice Boška Obradovića i stranački funkcioneri Saveza za Srbiju održali su skup podrške lideru Dveri i njegovom zameniku Ivanu Kostiću u štrajku

Srpska radikalna stranka neće imati izbornu listu za lokalne izbore u Zrenjaninu, pošto su dva odbornika povukla kandidaturu zbog nezadovoljstva odlukom centrale da dođe do promene redosleda kandidata, kao i zbog "švercovanja" pripadnika Srpske napredne stranke, koji su se volšebno pojavili na toj listi.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone