Neki od članova REM-a kažu da nema sumnje da je SNS zloupotrebila dete u predizbornom spotu (VIDEO)

SNS Vucic kampanja Yt Александар Вучић

Foto: Youtube/Printscreen/Александар Вучић

Po emitovanju predizbornog spota SNS u kojem lider naprednjaka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara sa devojčicom kojoj želi da "vrati oca iz Nemačke", u javnosti je postavljeno pitanje da li je njime zloupotrebljeno dete u političke svrhe.

Članica Saveta REM-a Judita Popović kaže da nema dilemu oko toga da je u predizbornom spotu SNS-a došlo do zloupotrebe deteta i povrede Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga. 
 
- Neprihvatljivo je da se deca koriste kao objekti u nečijim političkim porukama i političkom promovisanju. U ovom slučaju nema individualizacije, već se pojam deteta i dece koristi kao sredstvo kako bi se doprlo do njihovih roditelja, navodi za Insajder Judita Popović.
 
Ona navodi da će se članovi REM-a, svako pojedinačno, izjasniti o ovom slučaju, kao i da bi bilo dobro da se ovim povodom oglasi i Zaštitnik građana. 

Na pitanje da li će spot biti zabranjen i da li će REM o tome odlučivati Popović kaže da sve zavisi od toga kako će se izjasniti ostali članovi. Ona objašnjava da teoretski REM može da donese odluku da se zabrani emitovanje spota, da za to postoje zakonski okviri, da sve mora dobro da se prouči i raspravi u jednom demokratskom procesu. O svemu tome, kako kaže, razgovaraće se na redovnoj sednici koja bi trebalo da bude održana sledeće nedelje.
 
Članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović izjavila je da bi obustava daljeg emitovanja spota bila dovoljna i primerena. 
 
- Videćemo šta će reći izveštaj službe. Čini mi se da su ovaj spot emitovale sve televizije čiji rad prati REM u predizbornoj kampanji. Smatram da je obustava daljeg emitovanja spota sasvim dovoljna i primerena, rekla je za UNS Aranđelović.
 
Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da je započeta analiza spota SNS-a i zaštite prava deteta u ovom slučaju, kao i da će se o tome danas raspravljati na sastanku.


 
Nešto ranije ovim povodom oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da će Srpska napredna stranka povući predizborni spot sa maloletnim detetom ukoliko državni organi tako odluče. Dodao je ipak da bi mu odluka nadležnih organa da povuče spot bila čudna, "jer bi se to prvi put dogodilo u svetu, a svakako u Srbiji".
 
Mreža organizacija za decu Srbije, Prijatelji dece Srbije i Centar za prava deteta pozvali su političke partije da ne zloupotrebljavaju decu u političke svrhe i na taj način krše prava deteta, jer zaštita i dobrobit dece moraju da budu prioritet svakog društva, navodi se u saopštenju koje je poslao Centar za prava deteta.

Iz Centra za prava deteta navode da je pokrenuta platforma decaimediji.com na kojoj građani mogu da prijave ove oblike zloupotrebe dece.
 
- Roditelji davanjem saglasnosti za učestvovanje dece u određenim sadržajima daju formalno zakonski pristanak, ali često nesvesno i sami učestvuju u manipulaciji decom. Izražavamo zabrinutost jer nedostaju važna zakonska rešenja, kojima bi se uspostavio adekvatan normativni okvir u oblasti prava deteta, navodi se u saopštenju.

(Izvor: Insajder)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Gradonačelnik Novog Pazara Hihat Biševac razrešio je dužnosti dosadašnjeg pomoćnika Emira Aščerića, koji je na tu funkciju imenovan kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka. Ašćerić je smenjen zbog kritika na račun posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Novom Pazaru.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izrazio je, u telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uverenje u pobedu liste koju na predstojećim izborima predvodi Vučić i poželeo mu svaki uspeh, kako lični tako i politički, saopšteno je iz Pres službe predsednika Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej izrazili su danas veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori i nadu da će srpski narod postupati mirno i pribrano u trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone