I Savez za Srbiju najavio inicijativu Ustavnom sudu

Savez-za-Srbiju,-Tanjug

Foto: Tanjug

Predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Janko Veselinović izjavio je ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) da je Savez jedinstven u odluci da se bojkotuju predstojeći izbori, kao i da će podneti inicijativu za ocenu ustavnosti izmene zakona o izboru narodnih poslanika.

"Došli smo da ukažemo na sve nezakonitosti, nepoštovanje Ustava u kojima će, po svemu sudeći, ljudi u RIK biti spremni da učestvuju, na lažnim izborima. Ako ne budu poštovali Ustav i zakon biće samo računovođe izborne krađe lažnih izbora (Aleksandra) Vučića", rekao je Veselinović.

On je u ime svih prisutnih rekao da je ceo SzS jedinstven u odluci da bojkotuje naredne izbore.

"Niko iz SzS neče učestvvati na ozborima. Niko", decidan je Veselinović i podsetio da Pokret slobodnih građana nije deo SzS.

Veselinović je obećao borbu za slobodne izbore i naveo kao još jedan od pet razloga za bojkot činjenicu da je 10. maja u Narodnoj skupštini, koja je raspuštena, izmenjen zakon o izboru narodnih poslanika.

"Nijedna skupština na svetu nije izmenila uslove izbora za vreme trajanja izbornih procesa", rekao je Veselinović.

Dodao je da SzS podnosi inicijativu za ocenu ustavnosti izmene zakona o izboru narodnih poslanika i da Ustavni sud treba da je stavi van snage.

On je naglasio da će se s tim u vezi obratiti i međunarodnim institucijama, uključujući i Venecijansku komisiju.

Veselinović je kao preostala četiri razloga za bojkot izbora naveo to što "ne postoje minimalni uslovi za demokratske i slobodne izbore, medijski mrak, činjenicu da je Srpska napredna stranka zlouptrebila pandemiju za političke svrhe i da ne postoje ni minimalni zdravstveni epidemiološki uslovi da se izađe na izbore".

Predsednik Dveri Boško Obradović predao je juče Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti Uredbe o nastavku izbornog procesa posle vanrednog stanja, koji je raspisao RIK.

(Izvor Tanjug)

 

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U neposrednoj blizini biračkog mesta u selu Pajazitovo kod Kragujevca, nešto iza podneva preminuo je D. P. (1940) iz tog sela.

Prema poslednjem istaživanju koje je sprovela Nova srpska politička misao, u parlament nakon izbora 21. juna sa sigurnošću ulaze samo tri velike liste - SNS, SPS i SPAS Aleksandra Šapića. Ukoliko se ove projekcije NSPM ostvare, Skupština će imati najmanje zastupljenih stranaka od uvođenja višestranačja.

Desetak dana pre izbora u Srbiji, zakazanih za nedjelju 21.jun, sve je više-manje jasno: Aleksandar Vučić i njegov SNS te njegovi trabanti poput Ivice Dačića, Bandićevog prijatelja i bivšeg Arkanovog saradnika Dragana Markovića Palme, nekadašnjeg potrčka Mirjane Marković u klijentelističkom JUL-u Aleksandra Vulina i još nekih manjih stranaka uzeće najmanje dve trećine Skupštine, piše Jutarnji.hr.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone