А ДРУГИ НАС УЧЕ ПРАВУ: Пре 670 година донет је ДУШАНОВ ЗАКОНИК

car dusan, vikipedija, krunisanje cara dusana Alfonso Muha

Извор: Википедија / Крунисање цара Душана / Алфонсо Муха

На данашњи дан је донет Душанов законик. На сабору властеле и црквених великодостојника, одржаном на Вазнесење Господње, 21. маја 1349. године у царском граду Скопљу.

Законик је касније допуњен на сабору одржаном 31. августа 1354. године у Серу.

Разлог доношења законика је био да се ограничи самовоља властеле и да се уреди држава тако да закони важе подједнако за све грађане.

Законик је имао 201 члан и бавио се правима и обавезама свих слојева друштва и увео је Србију у ред правно уређених држава.

Најпознатија одредба из Законика је она у којој цар Душан прописује судијама како да суде речима "судије да суде по закону, а не у страху од цара". Оно по чему је познат и први у Европи је то да је прописивао да ни цар није ослобођен закона, већ да и њему може да се суди. Такву одредбу су многе државе у Европи требале да чекају до прошлог столећа, а у Великој Британији и данас важи да владару не може да буде суђено шта год да уради.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na prvu vest o početku bombardovanja Srbije, Vladan Lukić, fudbalski profesionalac, bivši fudbaler Crvene Zvezde, Vojvodine, Marbelje, Meca i Atletiko Madrida, tada sa aktivnim unosnim ugovorom i mestom prvog napadača u francuskom Mecu, u automobil stavlja ženu i ćerkicu i kreće nazad svojoj domovini.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета