ЗАГРЕБ: Бившем хрватском председнику Санадеру две и по године затвора и враћање пола милиона евра због ратног профитерства

Ivo sanader

Извор: Википедија

Иво Санадер данас је на загребачком Жупанијском суду проглашен кривим за узимање провизије у поновљеном суђењу у предмету "Хипо".

За злоупотребу положаја заменика министра спољних послова и ратно профитерство казна износи 2 године и шест месеци, а мора вартити и 3,6 милиона куна (нешто мање од пола милиона евра).

У афери Хипо УСКОК Санадер се теретио да је средином 90-их као тадашњи заменик министра спољних послова примио 3,6 милиона куна провизије од аустријске Хипо банке приликом исхођења кредита за хрватска велепосланства.

Оптужен је за казнено дело злоупотребе положаја и власти, односно за ратно профитерство. На првом суђењу Санадер је крајем 2012. био проглашен кривим и осуђен на три и по године затвора, а Врховни суд му је ту казну смањио за пола године.

Уставни суд Хрватске укинуо је ту правоснажну пресуду, сматрајући да у првом реду није довољно образложено питање могућег наступања застаревања, као ни ратно профитерство.Иво Санадер данас је на загребачком Жупанијском суду проглашен кривим за узимање провизије у поновљеном суђењу.

 

Глас јавности / слободнаевропа / од 22.10.2018.

 

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nakon novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, ali i Srbiji i Bosni i Hercegovini, odakle su došli mnogi novozaraženi u Hrvatsku, Štab civilne zaštite će danas doneti nove, pooštrene mere.

U noći između petka i subote na kupalištu vinkovačkog jezera Banja, nekoliko stotina maturanata slavilo je kraj srednjoškolskog školovanja. Policija navodi kako ih se okupilo oko 600, ali u Sportsko-ribolovnom društvu Jezera Banja tvrde da ih je bilo 2.000, javlja Glas Slavonije.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone