ЗАГРЕБ: Бившем хрватском председнику Санадеру две и по године затвора и враћање пола милиона евра због ратног профитерства

Ivo sanader

Извор: Википедија

Иво Санадер данас је на загребачком Жупанијском суду проглашен кривим за узимање провизије у поновљеном суђењу у предмету "Хипо".

За злоупотребу положаја заменика министра спољних послова и ратно профитерство казна износи 2 године и шест месеци, а мора вартити и 3,6 милиона куна (нешто мање од пола милиона евра).

У афери Хипо УСКОК Санадер се теретио да је средином 90-их као тадашњи заменик министра спољних послова примио 3,6 милиона куна провизије од аустријске Хипо банке приликом исхођења кредита за хрватска велепосланства.

Оптужен је за казнено дело злоупотребе положаја и власти, односно за ратно профитерство. На првом суђењу Санадер је крајем 2012. био проглашен кривим и осуђен на три и по године затвора, а Врховни суд му је ту казну смањио за пола године.

Уставни суд Хрватске укинуо је ту правоснажну пресуду, сматрајући да у првом реду није довољно образложено питање могућег наступања застаревања, као ни ратно профитерство.Иво Санадер данас је на загребачком Жупанијском суду проглашен кривим за узимање провизије у поновљеном суђењу.

 

Глас јавности / слободнаевропа / од 22.10.2018.

 

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

На фотографији се види како је из рама за фотографију, која стоји на зиду изнад школске табле, напола исклизнула фотографија хрватског грба који је прекривао слику Јосипа Броза.

Ако вам се чини да су поједини проблеми "типично српски" варате се. Довољно је да завиримо преко плота, у комшијску авлију.. Што ионако често радимо.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета