Vredno istorijsko otkriće: U Jadranu pronađeni ostaci broda iz Rimskog carstva, vidljive amfore pod naslagama peska (FOTO)

Krka,-brod,-Tanjug

Foto: Tanjug/ Velimir Vrzić

Podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić pronašao je na ostrvu Krku potopljeni brod iz vremena Rimskoga carstva s ostacima amfora.

Vrzić je naveo da su amfore duboko zakopane pod naslagama peska na morskom dnu, gde nedirnute leže hiljadama godina.

Foto: Tanjug/ Velimir Vrzić

S obzirom na to da je reč o izuzetno vrednom nalazištu, obaveštene su nadležne institucije Ministarstva kulture u Rijeci, kako bi se nalazište zaštitilo od eventualne pljačke i sačuvalo u muzeju, prenosi Index.hr.

Foto: Tanjug/ Velimir Vrzić

“Preliminarnim uvidom i ocenom podvodnih arheologa, reč je o jedinstvenom nalazištu amfora sa područja Tunisa i Bliskog istoka koje datiraju iz 4. veka. Naknadnim istraživanjem moći će da se utvrde putevi trgovine i teret broda koji leži netaknut na dnu pod naslagama morskoga mulja”, stoji u saopštenju.

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Председници Хрватске и Словеније, Зоран Милановић и Борут Пахор састали су се данас у Оточцу на Крки и заједнички констатовали да желе боље односе упркос "проблемчићима".

Jako nevreme zahvatilo je danas popodne deo srednje i južne Dalmacije, a velika pijavica formirala se oko 17.45 sati u pelješkom kanalu.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da će brzo uslediti parlamentarni izbori i da će zemlja nekoliko meseci biti bez vlasti, nakon što bude raspušten parlament.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone