Ustaškim grafitima išaran spomenik žrtvama masakra u Banskom Grabovcu

Banskigrabovci

Izvor: Pixabay

Nepoznati počinioci su između 12. i 13. aprila grafitima išarali spomenik žrtvama ustaškog masakra u selu Banski Grabovac kod Petrinje.

Osim na metalnim pločama na spomeniku ustaški grafiti ispisani su i na postolju gde se polažu venci.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je da ispisivanje ustaških grafita u banijskom selu Banski Grabovac odavno postala redovna pojava u Hrvatskoj.

"Na spomeniku žrtvama ustaškog terora crnim sprejom ispisane su srbomrzačke i monstruozne poruke ''Srbe na vrbe'', ''Za dom spremni'', ustaško slovo ''U'' ''Pozdrav iz Petrinje'', i ''HOS''", naveo je Linta dostavljenoj medijima.

Grafiti su se pojavili u selu kod Petrinje u kojem su od 24. do 26. jula 1941. godine ustaše izvršile stravičan pokolj i masakr 1.285 Srba iz Banskog Grabovca i okolnih sela, a Linta kaže da su "ustaške snage i za vreme pandemije korona virusa nastavile da šire divljačku mržnju prema preostalim Srbima i svemu što je srpsko".

"Širom Hrvatske mogu se videti desetine hiljada ustaških i nacističkih grafita i poruka mržnje čiji je cilj širenje straha među malobrojnim Srbima, veličanje zločinačke ustaške ideologije, rehabilitacija NDH i ustaškog pokreta i negiranje genocida koji je počinjen nad srpskim narodom tokom Drugog svetskog rata", naveo je Linta.

Apsolutno je jasno da vlast neće pronaći nalogodavce i počinioce ovog zločina mrženje, kaže Linta a kao glavni razlog navodi činjenicu da je "ustaštvo i NDH stvarni temelj današnje Hrvatske a ne antifašizam kako to hrvatski zvaničnici povremeno govore zbog međunarodne zajednice".

Izvor: Tanjug

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi protestnu notu zvaničnoj Podgorici i zahteva da se odmah iz pritvora puste vladika Joanikije i sveštenici SPC.

Hrvatska će najverovatnije morati da vrati tri milijarde kuna (396,8 miliona evra) podsticaja dobijenih od EU, jer je kontrola iz Brisela utvrdila da je samo dva odsto toij sredstava isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone