U Hrvatskoj prosečna plata u martu 886 evra

parice 1396351 _Pixabay

Foto: Pixabay

Prosečna martovska neto plata je iznosila 6.713 kuna (886 evra), što je nominalno manje za 1,1 posto a realno za 1,3 procenta nego u februaru. 

Prosečna bruto i neto plata u Hrvatskoj je nominalno i realno bila manja u martu na mesečnom nivou dok je u odnosu na isti mesec 2019. zabeležen rast.

U odnosu na isti mesec prošle godine, neto plata po zaposlenom je nominalno bila viša za 1,4 odsto a realno za 0,8 posto.

Prosečna bruto plata po zaposlenom je u martu “težila” 9.181 kuna (1.211 evra), i u nominalnom izrazu je niža za 1,0 procenat a u realnom za 1,2 odsto u odnosu na februar.

U poređenju sa martom prošle godine, prosečna bruto plata je bila visa za 1,3 posto nominalno i za 0,7 procenata realno.

Najviša prosečna mesečna neto plata isplaćena je u martu u delatnosti vazdušnog saobraćaja u iznosu od 11.331 kuna (1.495 evar), dok je najniža isplaćena u delatnost pripreme i usluživanja hrane i pića u iznosu od 4.166 kuna (oko 550 evra).

Državni zavod za statistiku je s podacima o platama isplaćenim u februaru objavio i prelazak na novu metodologiju računanja prosečne plate.

Prosečna neto plata iznosila je 5.656 kuna (746 evra), što znači da je 50 odsto zaposlenih dobilo neto platu jednaku ili nižu od navedene vrednosti, a druga polovina zaposlenih iznad tog nivoa.

(Izvor: Tanjug) 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

VAPAJ SVETSKIH STRUČNJAKA: "Zaustavite širenje ove tehnologije! Ti su talasi energetsko oružje vojnih operacija i kontrolišu mase!"

Иво Санадер данас је на загребачком Жупанијском суду проглашен кривим за узимање провизије у поновљеном суђењу у предмету "Хипо".

Министарство хрватских бранитеља представило је на локацији Тушканац у Загребу резултате ексхумације и ископина масовне гробнице са жртвама послератног раздобља Другог светског рата. Истраживање је започело почетком године када су првобитно пронађене 24 жртве, док је у другој фази ископавањем пронађено још најмање 48 посмртних остатака.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone