Naučnici otkrili odakle je korona stigla u Hrvatsku

htvarskageni

Izvor: Pixabay

Analizom "genoma 21" virusa korona, naučnici su otkrili iz kojih zemalja je ova zaraza stigla u Hrvatsku. Prof. dr Oliver Vugrek, kaže da analize ukazuju na to da je zaraza u Hrvatsku prešla iz Italije i Austrije.

Nakon što je ekipa hrvatskih naučnika sa Instituta “Ruđer Bošković” i Medicinskog fakulteta u Rijeci uspela da izdvoji genom novog koronavirusa SARS-CoV-2, ovo je sve češća tema u medijima.

Tako je prof. dr Oliver Vugrek, šef Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković istakao zanimljive činjenice o novom koronavirusu proizašle iz sekvenciranja RNA dobijene iz uzoraka virusa prikupljenih od hrvatskih pacijenata.

-Virus je mutirao, ali ne mnogo i verovatno ne mutira brzo kao virus gripa. Genom 21, koji smo analizirali ukazuje na to da su virusi koje nalazimo kad nas došli iz Italije i Austrije. Nemamo pregled svih slučajeva u Hrvatskoj, ali iz analiziranih virusa smo ovo ustanovili- rekao je Vugrek i osvrnuo se na podvrste virusa koje se sada prepoznaju.

-Trenutno imamo tri podvrste S, V i G, a ima još niz, 8 ili 10, 12 podvrsta. Sve više podataka pristiže u svetsku bazu koja skuplja sve genome, više ćemo znati koliko podvrsta ima, i koje su prisutne u Hrvatskoj. Trenutno znamo da većina naših uzoraka pripada specifičnoj podvrsti (S) na temelju koje će se verovatno generisati vakcinu- objasnio je doktor.

On je istakao kako i on procenjuje da vakcina koja se razvija na Oksfordu zaista ima potencijala, ali da postoji i projekt koji dobro napreduje u Kini.

-Postoje asimptomatski, blagi i teži slučajevi. To možemo zaključiti kada analiziramo sve viruse u populaciji, a to je sada više od 2.000. Što se vakcine tiče, upoređujem je sa vakcinom za grip, koji je sezonski virus. To treba dalje istražiti. Ne znači da vakcina razvijena u Kini ili SAD-u neće kod nas delovati, ali za glavne podvrste će se sigurno razvijati vakcina- smatra naučnik.

Podsetimo, prva detaljna analiza genoma SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19, sprovedena je na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Laboratoriji za naprednu genomiku pod vođstvom dr Olivera Vugreka. Ovi rezultati omogućiće jasno određivanje izvora zaraze i njeno praćenje širenja širom Hrvatske i pridoneće svetskim naporima u suzbijanju pandemije. Uspeh hrvatskih naučnika potvrđuje da Hrvatska poseduje i tehničke i ljudske resurse koji je stavljaju uz bok drugim zemljama koje doprinose razumevanju SARS-CoV-2.

Izvor: Nova

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Radi se o vrsti velikog kita ili perajara, koji su zaštićena vrsta. U Splitu primećen i korski zec - vrsta puža golaća koji se može videti na obalama Atlantskog okeana

Novi slučaj ebole otkriven je na istoku Demokratske Republike Kongo, više od šest nedelja nakon poslednjeg zabeleženog slučaja, saopštile su vlasti te zemlje.

Protiv austrijskog skijališta Išgl, oko 2.500 turista sprema tužbu, zbog lošeg postupanja tokom epidemije virusa korona i uskraćivanja informacija o zarazi, zbog čega je veliki broj skijaša oboleo.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone